Du som utsätts för våld eller hot av närstående
Socialtjänsten har ett särskilt ansvar för dig som är utsatt för våld eller hot av närstående. Du kan exempelvis få hjälp med:
- Skyddat boende.
- Råd och stöd från socialsekreterare, både för dig som vuxen och dig som barn.
- Råd- och stödsamtal via Alternativ till våld (ATV).
- Stöd i att hantera ditt barns situation.
- Praktiskt och motiverande stöd från vår öppenvård med allt som kommer till att lämna en våldsam relation.
- Stöd med att upprätta en säkerhetsplanering.
- Råd och stöd i hur man kommer vidare efter att blivit utsatt för våld.
- Chatta om frågor gällande våld/psykisk ohälsa/missbruk direkt med Öppenvårdens kvalificerade behandlare. Här kan du också välja att vara anonym. Varje vardag mellan kl 12-14.
Du som använder våld eller hot mot en närstående
Du som använder våld eller hot kan få hjälp att förändra ditt beteende genom:
- Råd- och stödsamtal via Alternativ till våld (ATV) som en beviljad insats av Socialförvaltningen. Om du ej önskar stödsamtal via Socialförvaltningen kan du även själv kontakta ATV.
- Praktiskt och motiverande stöd från vår öppenvård.
- Få stöd att hantera din ilska, läs mer på Förändring börjar här.
- Individuellt anpassat behandlingspaket från vår öppenvård. Till exempel missbruksbehandling, aggressionsbehandling.
- Chatta om frågor gällande våld/psykisk ohälsa/missbruk direkt med Öppenvårdens kvalificerade behandlare. Här kan du också välja att vara anonym. Varje vardag mellan kl 12-14.
- VÄLJ ATT SLUTA – en telefonlinje som vänder sig till vuxna personer som utövar eller riskerar att utöva våld i nära relation. Telefonnummer: 020-555 666. Det går bra att vara anonym. Även våldsutsatta, yrkesverksamma, anhöriga och andra som har frågor om våldsamt beteende kan vända sig till "Välj att sluta". Mer information finns på valjattsluta.se.
Du som är närstående till någon som utsätts för våld eller hot
Känner du någon som är utsatt för våld eller använder hot om våld. Berätta då för personen att det finns hjälp att få.
Är du orolig för att ett barn far illa eller upplever våld i sin familj? Då är det viktigt att du kontaktar Barn- och familjeenheten i Vallentuna kommun. Du når dem genom Kontaktcenter. Personal på bland annat förskolor, skolor, fritidsgårdar och inom sjukvården har anmälningsplikt.
Du kan också chatta om frågor gällande våld/psykisk ohälsa/missbruk direkt med Öppenvårdens kvalificerade behandlare. Här kan du också välja att vara anonym. Varje vardag mellan kl 12-14.
Om du önskar tala med en socialsekreterare om din situation kan du kontakta mottagningen för våld i nära relationer genom Kontaktcenter.
Du som anhörig kan ofta behöva stöd då det är tufft att ha en anhörig som utsätter eller utsätts för våld, detta kan du få via vår anhörigkonsulent. Du ringer då direkt till vår öppenvård på telefon: 08-587 856 37.
Hedersrelaterat förtryck och våld
Har du frågor om hedersrelaterat våld och förtryck, eller är i behov av stöd eller skydd kan du kontakta socialtjänsten på Vallentuna kommun genom att ringa till Kontaktcenter.
Du som är mellan 13 och 26 år och som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck kan även kontakta Origo. På Origo arbetar kuratorer, barnmorska och polis med särskild kompetens på området. Alla insatser från Origo är kostnadsfria. Här hittar du mer information om Origo Stockholms län.
På Södersjukhuset i Stockholm finns Amelmottagningen, som tar emot flickor och kvinnor som blivit utsatta omskärelse/könsstympning. Där arbetar gynekologer, barnmorskor och kuratorer. Här hittar du mer information om Amelmottagningen.
På Kunskapsguiden kan du läsa mer om vad hedersrelaterat våld och förtryck är och vilka olika uttryck det kan ta. Kunskapsguiden: Hedersrelaterat våld och förtryck.
Barn som bevittnat våld i nära relation
Ett barn som bevittnat eller hört våld inom familjen betraktas som ett brottsoffer. Det är straffbart att utsätta barn för att bevittna vissa brottsliga gärningar i en nära relation, till exempel vålds- och sexualbrott.
Barn som bevittnar våld i en nära relation är särskilt utsatta och socialtjänsten inleder alltid en utredning när sådan oro inkommer för att ta reda på vilket stöd och vilken hjälp barnet behöver. Socialtjänsten tar alltid ställning till om en polisanmälan gällande barnfridsbrott ska göras. I de fall en polisanmälan görs samverkar socialtjänst, polis, åklagare och hälso-och sjukvård för att barnet inte ska behöva berätta vad hen varit med om vid flera tillfällen.
Socialtjänstens utredning syftar bland annat till att ta reda på:
- Omfattningen och karaktären på våldet
- Hur våldet påverkat barnet och relationen till föräldrarna
- Barnets uppfattning om våldet, om barnet själv blivit utsatt för våld
- Vilka stöd och hjälpinsatser barnet behöver.
Stödet till barn som bevittnat våld kan exempelvis vara kontakt med ATV, de erbjuder samtal till barn och unga som bevittnat eller upplevt våld. Det kan också vara kontakt med socialtjänstens öppenvård som på uppdrag från socialtjänsten arbetar familjebehandlande i familjen. Ibland ges stödet från hälso- och sjukvården.
Hur kontaktar du oss?
För att tala med en socialsekreterare om din situation, anmäla oro eller få råd och stöd hör du av dig till Kontaktcenter på telefon: 08-587 850 00. De ser till att du får prata med rätt person utifrån din situation.
Är det en akut händelse ringer du 112, är det mindre akut och du vill prata med en polis ringer du 114 14.
Utanför kontorstid kan du även kontakta socialjouren.