Prata med ditt barn om deras digitala liv

Våldet i samhället med sprängningar och skjutningar påverkar oss alla. Kriminella nätverk rekryterar allt yngre barn ofta via sociala medier som TikTok, Instagram och Snapchat samt onlinespel som till exempel Roblox och Fortnite. De utnyttjar även chattforum som Discord, Telegram och Signal där de kan bygga relationer med unga och locka dem in i kriminalitet.

Så rekryteras barn och unga – och hur du kan skydda dem

Hur rekryterar kriminella barn och unga?

Kriminella nätverk söker upp barn och unga där de befinner sig – främst på sociala medier som TikTok, Instagram och Snapchat, i slutna chattforum som Discord, Signal och Telegram samt via onlinespel som Roblox och Fortnite. De lockar med pengar, uppmärksamhet och gemenskap, och kan även publicera 'uppdrag' för barn och unga att utföra.

Så här kan gängen försöka rekrytera dig

  • Be dig om att få följa dig på sociala medier
  • Börjar skicka meddelanden till dig
  • Ber dig att lämna ut information om dig själv, som exempelvis:
    Ta bild, spela in video på dig själv, visa upp identitetshandlingar (pass/ID kort) som sedan kan används som utpressning mot dig eller din famij mot att utföra tjänster som:
  • Be dig gömma, packa eller sälja narkotika.
  • Be dig transportera vapen.
  • Be dig skicka vidare olagliga pengar via Swish.
  • Tvinga dig att hota, skada eller råna personer.

Varför används krypterade appar som Signal och Telegram?

När någon visar sig villig att utföra ett brott uppmanas de ofta att ladda ner krypterade meddelandetjänster, såsom Signal eller Telegram. Dessa appar gör det svårt för polisen att spåra kommunikationen.

Hur kan kriminella utpressa unga som rekryterats?

Unga kan tvingas lämna bilder på id-handlingar eller andra personliga uppgifter. Med denna information kan kriminella utöva utpressning eller hot – både mot barnet och dess anhöriga om ett uppdrag inte utförs.

Betalar kriminella alltid utlovad ersättning?

Nej, ofta får barnet ingen betalning. Kriminella vet att unga ofta åker fast snabbt, och utnyttjar detta för att slippa betala.

Hur kan jag som förälder eller vuxen skydda barn från att rekryteras?

  • Var nyfiken på barnets digitala liv – ta reda på vilka konton de följer och vilka grupper de deltar i.
  • Prata öppet om riskerna med att kommunicera med okända personer på nätet.
  • Var uppmärksam på varningstecken, exempelvis om barnet får oväntade pengar eller nya saker.

Vilka varningstecken ska jag vara uppmärksam på?

  • Börjar ljuga eller dölja saker.
  • Får dyra kläder, telefoner eller plötsligt mer pengar utan förklaring.
  • Umgås med äldre ungdomar eller vuxna.
  • Har flera telefoner eller SIM-kort.
  • Skickar eller tar emot stora summor pengar via Swish.
  • Följer kriminella på sociala medier eller använder krypterade appar.
  • Då kan det vara tecken på att ditt barn riskerar att dras in i kriminalitet.

Stödinsatser

Stöd till barn

Den här sidan är till för dig som är ung och mår dåligt. Den är också till för dig som har någon i din närhet som du oroar dig för. Oavsett om det handlar om dig själv eller någon du bryr dig om vill vi se till att du får rätt stöd eller hjälp.

Läs mer om Stöd till barn.

Stöd till dig som förälder

Att vara förälder kan vara helt fantastiskt, men det kan också vara utmanande ibland. Här kan du som är förälder i Vallentuna ta del av vilket stöd du kan få i ditt föräldraskap. Du kan också få möjlighet att träffa andra föräldrar som befinner sig i samma situation som du.

Läs mer om Stöd till dig som förälder.

Anhörigstöd

Anhörigstöd är en förebyggande verksamhet som erbjuder stöd till dig som är boende i Vallentuna kommun, eller som har en närstående boende i kommunen. Det kan till exempel handla om psykisk ohälsa/sjukdom, långvarig somatisk sjukdom eller en funktionsvariation. Anhörigstödet är lagbundet och kostnadsfritt.

Läs mer om Anhörigstöd.

SSPF

SSPF är en frivillig, kostnadsfri och förebyggande samverkansform mellan Socialtjänst, Skola, Polis och Fritid där det finns risk för att ett barn/ungdom kan utveckla en kriminell livsstil och/eller användande av droger.

Läs mer om SSPF.

Våld och hot

Våld i nära relationer syns inte alltid på ytan. Det kan handla om att en person nära dig utsätter dig för hot, övergrepp, nedlåtande ord, utpressning, skadegörelse av dina tillhörigheter, hedersrelaterat våld, isolering och kontroll av vad du gör och vem du umgås med.

Läs mer om Våld och hot.

Avhopparverksamhet

Om du behöver stöd att lämna nätverk som du ingår i men inte klarar av att göra det själv finns det stöd att få. Du kan ansöka om stöd hos kommunens avhopparverksamhet på myndighetsavdelningen där kan du få individuellt anpassat stöd utifrån din unika situation. Du får träffa en handläggare som tillsammans med dig utreder vilket stöd och vilka insatser som just du är i behov av. För att komma i kontakt med myndighetsavdelningen ringer du kommunens kontaktcenter på 08-587 85 00.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats