Utbildning i bemötande vid kognitiva sjukdomar
Under hösten 2024 erbjuder vi alla våra fast anställda och timvikarier på Vallentuna kommuns hemtjänst en tvådelad utbildning i bemötande vid kognitiva sjukdomar.
Kursledare är Silviasystrarna Maria och Sarah som tillhör kommunens äldreteam.
Maria och Sarah, berätta mer om utbildningen.
– Äldreteamets uppdrag är att ge stöd till kommuninvånare som har eller börjar få nedsatta kognitiva förmågor. Vårt uppdrag handlar även om att sprida kunskap till anhöriga och personal som bemöter, vårdar eller ger stöd åt personer som har nedsatta kognitiva förmågor.
– En person med nedsatta kognitiva förmågor kan ha svårigheter med exempelvis minne, uppmärksamhet, problemlösning eller språkförståelse. Man kan ha svårt att koncentrera sig under längre perioder, att bearbeta information snabbt, att lösa komplexa problem eller att komma ihåg instruktioner och händelser. Kognitiva sjukdomar kan också kallas demenssjukdomar och den vanligaste sjukdomen är Alzheimers.
– Medarbetarna inom hemtjänsten möter många gånger kunder som har eller börja få nedsatta kognitiva förmågor. Att utbilda personalen i hur man både uppmärksammar och bemöter personer med den här typen av svårigheter ger dem bättre förutsättningar att ge våra kunder god och nära vård. Under utbildningen kommer vi bland annat att prata om hur man kan göra för att hjälpa någon som drabbats av demenssjukdom, varför sjukdomen kan göra en person arg och vad det är för skillnad på olika sorters demenssjukdomar. Vi kommer även prata om bemötande och etiska dilemman.
Vilka fler kan få ta del av utbildningar eller föreläsningar från äldreteamet?
– Vi som jobbar inom äldreteamet utbildar både anhöriga och vård- och omsorgspersonal inom olika områden som rör kognitiv sjukdom. Vi har nyligen genomfört en utbildning med kommunens hälso- och sjukvårdspersonal samt undersköterskor på våra särskilda boenden Väsbygården och Korallen, där vi fokuserat på BSPD-registret. Ett nationellt kvalitetsregister som stöds av SKR. BPSD står för beteendemässiga och psykiska symptom vid demenssjukdom. Syftet med registret är att kvalitetssäkra vården av personer med kognitiva sjukdomar/demenssjukdom.
– I samråd med kommunens anhörigkonsulent anordnar vi även föreläsningar efter önskemål som hon fångar upp i grupper för anhöriga till personer med kognitiv sjukdom. Vi erbjuder, utöver det, kunskapsföreläsningar för anhöriga vår och höst. Även medarbetare hos privata vårdgivare i Vallentuna har möjlighet att gå utbildning via oss.