Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / Uppmärksamhetsvecka för riskbruk av alkohol

Uppmärksamhetsvecka för riskbruk av alkohol

Den 8-14 november är det nationell uppmärksamhetsvecka för riskbruk av alkohol. Med riskbruk menas ett bruk av alkohol som ökar risken för skadliga fysiska, psykiska eller sociala konsekvenser. Vi passade på att ställa några frågor om ungdomar och alkohol till en av kommunens familjebehandlare Charlott Gröndal, eller Lotta som hon oftast kallas.

Kvinna

Lotta, berätta lite kort om din roll:

– Jag arbetar som familjebehandlare inom socialtjänstens öppenvård här i Vallentuna sedan 2013. En dag på mitt arbete är sig aldrig lik då vi arbetar med människor med olika behov och önskemål. Den ena dagen kan innehålla samtal med föräldrar kring att sätta gränser. Nästa dag kan jag springa efter en häst på en lerig åker samtidigt som jag pratar med en ungdom om hur hen kan stärka sig själv och sin impulskontroll. Behöver jag förtydliga att vi brukar försöka anpassa oss och hålla samtal i miljöer som de ungdomar vi ska träffa föredrar.

Har du några råd att ge föräldrar när det handlar om ungdomar och alkohol?

– Ett av de svåraste jobb vi har är att vara föräldrar. När barnen är tre år är det relativt lätt att knöla in dem i overallen och lyfta med dem till dagis. När de plötsligt är förpubertala 11-åringar eller 15-åringar som plötsligt kan allt och ska testa i princip alla gränser som tidigare fungerat – då är det inte lika lätt längre. Det blir heller inte lättare av att man ständigt får höra att: "Det är baaaara jag som behöver komma hem den här tiden" eller "Det är baaaara ni som är så här pinsamma och vill veta vilka kompisar jag hänger med". Men tro mig – ni ÄR inte ensamma och snälla ni – VAR PINSAMMA OCH JOBBIGA! Som förälder och vuxen måste man våga fråga och ha insyn i sina barns liv. Det visar bara att ni bryr er om era barn. Sen kan man behöva lite hjälp till att kunna nå sina barn eftersom det ibland känns som att man talar olika språk. Men, det är då vi kommer in och stöttar er! 

Vilket stöd erbjuder ni på Öppenvården barn och familj när det handlar om missbruk eller riskbruk av alkohol?

– Till föräldrar som behöver stöd i att hantera en ungdoms alkohol- och/eller drogvanor erbjuder vi något vi kallar för MINI-STÖD. Då får man som förälder träffa en sjuksköterska på Mini-Maria tillsammans med oss på Öppenvården. Stödet består av tre rådgivande samtal och syftar till att skapa en positiv och "jag"-stärkande förändring i deras föräldraroll.

Vi har också en stödgrupp till barn och tonåringar som har eller har haft en nära anhörig med missbruk av olika former. Alla våra gruppverksamheter är väldigt omtyckta. Det finns ett stort värde i att få träffa andra med liknande erfarenhet för att bolla tankar och byta erfarenheter med varandra.

Fakta: Riskbruk av alkohol

Risken att bli beroende av alkohol ökar om man dricker ofta eller mycket. Som frisk bedöms man ha en liten risk för skador om man dricker färre en tio standardglas i veckan. Ett standardglas innehåller 12 gram alkohol och motsvarar 4cl sprit, ett litet glas vin (10-15cl) eller 33cl starköl. För en man definieras det som ett riskbruk att dricka mer än 14 standardglas per vecka, för en kvinna är motsvarande siffra nio standardglas per vecka. Men även hur man dricker har betydelse, och att dricka sig berusad innebär alltid en risk i sig.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats