Start / Omsorg och hjälp / Nyheter omsorg och hjälp / Tidiga insatser ska motverka våld i nära relation

Tidiga insatser ska motverka våld i nära relation

Upplever du att du är med om kränkningar eller hot? Känner du att din partner vill ha kontroll över vilka du har kontakt med? Vallentuna kommun erbjuder stöd, både förebyggande och när våld i en nära relation har uppstått.

Vallentuna kommun vill arbeta för ett samhälle fritt från våld. Därför väljer kommunen att igen delta i kampanjen "Våld är aldrig OK" tillsammans med Danderyd, Lidingö, Norrtälje, Vaxholm och Österåker under veckorna 46–47. Förhoppningen är att fler invånare ska söka stöd i samband med att kampanjen syns i flera delar av länet.

– För att motverka våld i nära relation måste vi arbeta brett. Genom en gemensam kampanj når vi bland annat dem som varje dag pendlar till både arbete och skola. Vi vill berätta att det finns stöd att få, säger David Gyllenstråle, socialchef i Vallentuna kommun.

Samarbetar med kvinnojouren

Sedan sommaren 2021 samarbetar Vallentuna kommun med kvinnojouren i Vallentuna. Syftet är att öka kunskapen om vad våld i nära relation innebär och att fler ska söka hjälp. I våras valde socialnämnden även att stärka föreningen ekonomiskt så att en Tjejjour kunde startas upp i kommunen.

Kommunens arbete stärks

Under 2022 har kommunen även rekryterat en våld i nära relation-samordnare som har fokus på det strategiska arbetet inom området samt på det förebyggande arbetet. Bland annat ska samordnaren stärka kunskapen hos både medarbetare och intresserade organisationer i kommunen så att de kan se mönster i destruktiva relationer.

Samtidigt vill kommunen fånga upp fler invånare som idag lever i en relation där våld förekommer eller som lever med konsekvenserna av våldet. Därför har kommunen också tillsatt en relationsvåldshandläggare.

– För att minska risken för att någon utsätts för våld i nära relation krävs det att vi arbetar tillsammans. Våld är aldrig okej, och där det sker finns vi till för att ge vårt stöd, säger David Gyllenstråle.

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta kommunens kontaktcenter på telefon 08 587 850 00, eller e-post: kommun@vallentuna.se och be att få tala med en relationsvåldshandläggare.

Du kan också chatta med kommunens öppenvård. Genom chatten kan du ställa frågor anonymt och bli vägledd till rätt kontakt. Chatten är öppen helgfria vardagar kl. 12–14: Öppenvården Chatt.

Fakta om våldsbegreppet

Många som hör ordet våld tänker på fysiskt våld – att hålla fast någon, knuffa, slå, sparka eller ta stryptag. Men våld förekommer i många olika former och alla syns inte på ytan. Det kan handla om att en person nära dig utsätter dig för hot, nedlåtande ord, utpressning, skadegörelse av dina tillhörigheter, isolering eller kontroll av vad du gör och vem du umgås med.

Sedan 2021 finns barns bevittnande av våld i hemmet med i brottsbalken under benämningen barnfridsbrott.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats