Så kan du undvika bedrägeribrott
Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem, och lägg på luren om någon ringer och du blir osäker.
Lämna heller aldrig över din legitimation, bankkort, kod eller värdesaker till någon annan. Skulle du utsättas för brott, ring alltid 112 och en anhörig eller bekant för stöd.
Uppmaningarna kommer från Kurt Näslund, som sedan 12 år är volontär för Polisen. Som myndighetens förlängda arm är han ofta ute och informerar kommuninvånare om hur brott kan förebyggas, och vad man ska göra om man utsätts för ett brott. Bland annat är han engagerad i kommunens Grannsamverkansbil, som visar upp sin närvaro i bostadsområden runt om i kommunen. I början av sommaren besökte han även hemtjänstpersonal, för att de i sin tur ska informera de äldre om hur de kan undvika bedrägeriförsök.
– Misstänker du ett pågående brott ska du alltid ringa 112. Det är SOS Alarm som avgör om ärendet ska gå vidare, berättar Kurt Näslund.
Anledningen till att Kurt föreläser om bedrägerier är att antalet bedrägeribrott har ökat de senaste åren. Ofta är det äldre som utsätts för försöken, där bedragaren utger sig för att komma från polisen eller banken.
– Bedragarna lyckas ibland skapa ett namn av sitt telefonnummer, så att det ser ut som att det är ett företag, myndighet eller bank som ringer, berättar Kurt Näslund.
Målet för bedragarna brukar vara att få tillgång till kortnummer eller bank-id. Därför är det viktigt att aldrig lämna ut personliga koder om någon oväntad hör av sig och ber om det.
De vanligaste bedrägeriförsöken är just nu att lura till sig pengar via telefon. Inbrott i lägenheter och villor fortsätter dock även om det just för tillfället är ganska lugnt, men det går i vågor.
– Tjuven ringer på dörren för att kontrollera om någon är hemma. Då är det viktigt att ge sig tillkänna utan att öppna dörren. Ställ dig vid dörren och fråga vem det är. Är det mörkt så tänd lampor, säger Kurt Näslund.
Vid ett brott kan många känslor komma upp hos brottsoffret. Då finns Brottsofferjouren som en möjlig hjälp. Bland annat finns de till för att lyssna, och kan vara ett stöd vid en eventuell rättegång.
– Det finns hjälp att få om bedragaren skulle lyckas. Men det viktigaste är att vi jobbar förebyggande, så att bedragarna misslyckas, säger Kurt Näslund.
Kom ihåg:
- Polis eller banker ringer aldrig och ber om kortnummer eller mobilt bank-ID.
- Visa att du är hemma utan att öppna dörren, om någon okänd knackar på din dörr.
- Ring 112 vid ett pågående brott.
- Nummer till Brottsofferjouren Roslagen: 08-768 83 82.