I Vallentuna bygger ukrainare nya vänskapsband
– Vallentuna har inte bara tagit emot oss på ett bra sätt. De har tagit emot oss på ett utmärkt sätt! Här har vi blivit bemötta med vänskap.
Den fina responsen kommer från Oleh Halay. Han kommer från Ukraina och är en av de personer som kom till Vallentuna från Ukraina efter den 24 februari förra året. Här har han fått möjlighet att studera svenska och samtidigt skapa relationer som han nu definierar som vänskap.
Oleh Halay är även en av de hittills 60 personer från Ukraina som är inskrivna i Vallentuna kommuns projekt "Care – Ukraina Vägen till arbete". Projektet finansieras av Europeiska socialfonden och syftar till att matcha varje individs kompetens och intressen mot lediga arbetstillfällen på den svenska arbetsmarknaden. Av de 60 personer som finns inskrivna i projektet har 40 personer hunnit komma ut i arbete. Ett resultat som har möjliggjorts genom en god samverkan med näringslivet, men också med Kaggeholms folkhögskola och Centrumkyrkan i Vallentuna som erbjuder svenskundervisning genom det EU-finansierade projektet "Care of folkbildningen".
Uppmärksammades av Ukrainska ambassaden
Detta positiva bemötande valde Oleh Halay att berätta om under sitt besök hos den ukrainska ambassaden i Stockholm. Nyheten spred sig vidare till Ukraina och i måndags fick Vallentuna besök av Ukrainas ombudsman för mänskliga rättigheter, Olga Mykolaivna Altunina och juristen Iryna Denysenko. De ville veta mer om stödet men också hur de ukrainska invånarna upplever sin nuvarande situation.
– Att en av våra arbetstagare lyfter fram vårt arbete och den goda samverkan som finns mellan kommunen och civilsamhället är ett kvitto på att det vi gör är något bra. Det går inte att få ett bättre betyg än så, säger Omar Farah, projektledare för "CARE – Ukraina Vägen till arbete".
Samarbete med näringsliv och civilsamhälle
Tillsammans med Alexandra Catanciev, Oxana Voitic, Susanne Ehrenholm, Katarina Örnberg och Fesseha Kifle arbetar Omar Farah för att bygga broar mellan de ukrainska invånarna och olika arbetsgivare i Stockholm. Genom ett bra samarbete med Centrumkyrkan skapar de förutsättningar för att ukrainska invånare både ska komma in i det svenska språket och in på den svenska arbetsmarknaden.
– Jag känner en enorm stolthet över vår verksamhet. Genom samverkan med både civilsamhället och näringslivet är vi med och bidrar till ett inkluderande samhälle där allas lika värde tas på allvar. Det är otroligt värdefullt att vi är med och driver det här projektet, säger Annika Hellberg, kommundirektör på Vallentuna kommun.
Läs gärna mer om projektet "Care – Ukraina Vägen till arbete" genom att klicka på rubriken "Care Ukraina" längre ner på sidan.