En värdefull insats – Möt Shakila och Mari
Vallentuna kommun har tidigare erbjudit extratjänster med syftet att underlätta för nyanlända eller långtidsarbetslösa att få ett jobb. Extratjänster var ett samarbete med Arbetsförmedlingen.
I den här intervjuserien får du möta personer som har haft en extratjänst i Vallentuna. I intervjuerna får du även möta deras arbetsgivare och lära dig mer om vilket värde som extratjänsten skapade.
I del tre av vår intervjuserie får du möta Shakila och hennes handledare och chef Mari.
Shakila, 41, kom till Sverige från Afghanistan tillsammans med sin familj december 2018. Hennes son bodde i Sverige sedan 2015 och efter lite mer än tre år kunde familjen återförenas. Idag har både Shakila och hennes man en extratjänst i Vallentuna kommun. Shakila har en extratjänst som köksbiträde på Väsbygården, ett av kommunens särskilda boenden för äldre. Hon har aldrig gått i skolan och rollen som köksbiträde är hennes första jobb.
Shakila, berätta om hur det är att arbeta på Väsbygården.
Det är bra! Jag har snälla kollegor som hjälper mig när jag inte förstår. Jag trivs jättebra.
På vilket sätt har extratjänsten skapat värde för dig?
När jag bara satt hemma var jag mycket uttråkad. Jag var blyg och skämdes över att jag inte kunde prata med folk. Idag har jag lärt mig mer svenska. Jag vågar prata och jag vågar säga fel.
För mig känns det väldigt bra att få en lön och inte leva på bidrag. Jag vill kunna ha ett arbete i framtiden, för jag vill klara mig själv.
Vad har du lärt dig?
Jag har lärt mig många nya svenska ord. Jag har också lärt mig hur man arbetar, vikten av att passa tider och även att göra rätt för mig. Jag gör små framsteg hela tiden. Dessutom har jag lärt mig att brygga kaffe, det har jag aldrig kunnat tidigare!
Har du fått något intresse av att utbilda dig inom det yrke du haft under extratjänsten?
Jag vill gärna utbilda mig till undersköterska i framtiden. Först måste jag lära mig mycket mer svenska och jobba mer. Mitt mål är att arbeta som undersköterska på ett äldreboende.
Shakilas handledare heter Mari. Mari är enhetschef på Väsbygårdens vårdboende. Här delar Mari med sig av sin upplevelse av att ta emot en extratjänst.
Vad fick dig att anmäla intresse att ta emot en extratjänst?
Vi har haft en extratjänst hos oss på Väsbygården tidigare och tyckte det fungerade väldigt bra. Att jag och mina kollegor kan hjälpa en nyanländ samtidigt som vi får hjälp tillbaka är ju jättebra för oss alla!
På vilket sätt har Shakila skapat värde för dig och din arbetsplats?
Shakila finns på plats för att göra det där lilla extra för våra boende. Hon är till exempel den person som finns ute i matsalen och tar emot våra äldre när de kommer ut för att äta frukost och lunch. Hon är också till stor hjälp för personalen eftersom hon fixar och grejar med mycket av de kringuppgifter som finns på avdelningen.