Nyheter omsorg och hjälp
-
Är ni på jakt efter er nästa stjärna?
Den 6 februari 2025 kl. 11 - 13 anordnar Vallentuna gymnasium, tillsammans med Arbetsmarknadsenheten på Vallentuna kommun, en jobbmässa.
-
sommarvikariat på äldreboende, hemtjänst, LSS eller inom socialpsykiatrin
Nu har ansökan öppnat för dig som vill jobba som sommarvikarie inom vård och omsorg här i Vallentuna sommaren 2025.
-
Anmäl dig till vårens föräldrastödsprogram
Nu tar vi emot anmälningar till vårens föräldrastödsprogram ABC Barn och BarnKOMET.
-
Nästa vecka uppmärksammas relationsvåld i hela landet
Under vecka 47 uppmärksammas relationsvåld, i synnerhet mäns våld mot kvinnor, och kunskapen om att våld går att förebygga. Då är det dags för årets upplaga av den nationellt återkommande kampanjveckan, En vecka fri från våld.
-
Vallentuna och Österåker i samverkan
Redan i somras inledde Vallentuna kommun och Österåker kommun ett samarbete för att hjälpa varandra med insatser kopplade till mottagande av nyanlända, integration och etablering.
-
Utbildning i bemötande vid kognitiva sjukdomar
Under hösten erbjuder vi alla våra fast anställda och timvikarier på Vallentuna kommuns hemtjänst en tvådelad utbildning i bemötande vid kognitiva sjukdomar. Kursledare är Silviasystrarna Maria och Sarah som tillhör kommunens äldreteam.
-
Vi uppmärksammar anhörigveckan 2024
I år startar Anhörigveckan den 30 september och avslutas på Anhörigdagen den 6 oktober som numera även hyllas internationellt.
-
Beredskapsveckan
Under Beredskapsveckan 23-29 september arrangerar vi flera aktiviteter på temat trygghet och säkerhet. Du får chansen att besöka ett av våra skyddsrum, se hur en vattenkiosk fungerar, ta del av spännande föreläsningar och lära dig mer om hur du kan bidra till en tryggare vardag.
-
Seniorhälsoprojektet hösten 2024
Du som är 70 år eller äldre har nu möjlighet att anmäla dig till höstterminens seniorträning i Seniorhälsoprojektet. Projektet är ett samarbete mellan Vallentuna kommun och Sports Club. ⠀
-
Familjecentral, en ny stödinsats
I Vallentuna har vi valt att starta en familjecentral, en stödinsats som bygger på samverkan mellan BVC, MVC, Öppna förskolan och kommunens öppenvård.
-
Anmälan för höstens Skilda världar öppen
Anmälan till höstterminens Skilda världar är nu öppen för barn födda 2013–2014. Denna termin samarbetar vi med Upplands Väsby kommun.
-
Höstens ABC Barn och TonårsKOMET HT24
För dig som vill bli stärkt och få stöd i ditt föräldraskap, här kan du ta del av och läsa om höstens program för ABC Barn och TonårsKOMET
-
Brottsutsatta ungdomar får stöd
Just nu pågår en kampanj för att öka kännedomen om Stödcentrum för unga brottsutsatta. Hos Stödcentrum kan ungdomar som varit med om eller bevittnat hot, våld eller övergrepp kan få stöd och hjälp.
-
Vilken hjälp och vilket stöd kan du som är äldre ansöka om hos Vallentuna kommun?
Välkommen den 28 februari mellan klockan 13.30 – 15.00 till Träffpunkten på Allévägen 10 där du får träffa oss från Vallentuna kommun.
-
Stöd för dig som är anhörig
Är du över 18 år och står nära någon med riskbruk eller en beroendeproblematik så finns det stöd att få. Välkommen att delta i vårens anhöriggrupper 2024.
-
Familjerätten flyttar till Upplands Väsby
Från och med den 1 februari 2024 finns Familjerätten i Upplands Väsby.
-
Nu tar vi emot anmälningar till vårens föräldrautbildningar
Anmäl dig till vårens föräldrautbildningar - ABC Barn och TonårsKOMET
-
Samhällsbetalda resor i egen regi
Från och med den 1 januari 2024 tar Vallentuna kommun över verksamheten för samhällsbetalda resor för att driva den i egen regi. Dessa resor omfattar skolskjuts – tidigare utförda med taxi, samt resor inom omsorg, äldreomsorg och vuxenvård.
-
Vi uppmärksammar En vecka fri från våld
Våld är aldrig lösningen och den här veckan uppmärksammar vi än mer att det finns hjälp att få. Både för offer och för utövare.
-
Vallentuna kommun upphör med familjerådgivning i egen regi
Ett beslut har fattats om att lägga ner familjerådgivningen som kommunen driver i egen regi på grund av minskad efterfrågan.
-
En dag med fokus på trygghet och beredskap
Den 23 september sågs vi för att prata trygghet på Tryggare Vallentunadagen, som också blev startskottet på årets beredskapsvecka.
-
Vallentuna får fortsatt stötta ukrainare in i arbete
Vallentuna kommun har beviljats nya ESF-medel för att kunna arbeta vidare med Ukrainska flyktingar enligt massflyktsdirektivet.
-
Vi söker jour- och familjehem!
Känner du att du har plats i hem och hjärta för ett barn till så är du den vi innerligt behöver!
-
Ökad trygghet och minskad oro i Vallentuna
Resultatet av polisens årliga trygghetsmätning har kommit och visar på att merparten av Vallentunas invånare känner sig trygga i kommunen.
-
Anmäl dig till föräldrautbildningen Komet
Har du fastnat i återkommande konflikter med ditt barn, där dagliga tjafs och bråk påverkar vardag och välmående för hela familjen? Vi har platser kvar till föräldrautbildningen Komet.
-
Uppdatering kring Camillas hemtjänstkunder
Vi kan nu meddela att kommunen helt tar över ansvaret för de hemtjänstkunder som tidigare hade Camillas hemtjänst från och med i kväll kl. 22.00 den 4 augusti. Alla kunder kommer att få muntlig och skriftlig information vid det första besöket. Det kommer i vissa fall att vara samma personal som tidigare då flera valt att ta anställning i kommunens hemtjänst.
-
Överflytt av privata hemtjänstkunder tidigareläggs
Camillas kompetens AB, som kommunen har avtal med fram till sista september 2023, begärdes i konkurs den 31 juli 2023. I nuläget drivs verksamheten som vanligt tills dess att kunderna har flyttats över till den kommunala hemtjänsten.
-
I Vallentuna bygger ukrainare nya vänskapsband
"Vallentuna har inte bara tagit emot oss på ett bra sätt. De har tagit emot oss på ett utmärkt sätt! Här har vi blivit bemötta med vänskap." berättar Oleh Halay från Ukraina.
-
En lyckad samverkan när svenskundervisning leder till arbete
I slutet av mars avslutades grundkursen i ”Svenska Start!” i Centrumkyrkan i Vallentuna, där ett 20-tal personer från Ukraina har fått möjlighet till svenskundervisning.
-
Korallen är stjärnmärkta
Grattis Korallen och grattis till alla boende! Nu har personalen tagit sig igenom demensvårdutbildningen Stjärnmärkt för att våra äldre ska få en ännu bättre vård inom äldreomsorgen.
-
Flyktingar från Ukraina lär sig om svensk arbetsmarknad
Vilka rättigheter och skyldigheter har du på den svenska arbetsmarknaden? Det och mycket mer har deltagare som ingår i projektet ”Care Ukraina – Vägen till arbete” fått lära sig.
-
Vallentuna kommun vägleder ukrainare in i arbete
Vallentuna kommun vill leda personer om fattas av massflyktsdirektivet in på arbetsmarknaden.
-
Välbefinnande i fokus på Fabriksvägen sysselsättning
Deltagare på Fabriksvägen sysselsättning märker skillnad i sin vardag efter att verksamheten har lagt till träning på schemat.
-
Att lämna en relation där det förekommer våld
Våld är aldrig ok. Ingen ska behöva uppleva våld och det finns vägar ut! Vi bad en av våra socialsekreterare att dela med sig av några vanliga missuppfattningar när det handlar om att lämna en relation där det förekommer våld och vilket stöd som finns att få.
-
Seminarium om våld i nära relation
Vad ska du göra om du misstänker att någon i din närhet blir utsatt för våld? Nu finns möjlighet att boka vårt kostnadsfria seminarium "Vad är våld i nära relation och hur kan våld förebyggas och förhindras?" Seminariet leds av Christer Wennerström, våld i nära relationssamordnare på Vallentuna kommun.
-
Tidiga insatser ska motverka våld i nära relation
Upplever du att du är med om kränkningar eller hot? Känner du att din partner vill ha kontroll över vilka du har kontakt med? Vallentuna kommun erbjuder stöd, både förebyggande och när våld i en nära relation har uppstått.
-
Vi träffas inte för att fika – vi fikar för att träffas
Äldrekontakt har kommit till Vallentuna. En ideell förening som skapar nya vänskapsband genom gemensamma fikastunder.
-
Anhörigveckan - För dig som står bredvid
Denna vecka har Anhörigveckan anordnats för dig som står bredvid. Det finns stöd att få för dig som är anhörig.
-
Tryggare Vallentunadagen lockade besökare i alla åldrar
Lördag 24 september var det dags för årets Tryggare Vallentunadag. En dag med fokus på trygghet, säkerhet och krisberedskap.
-
Så kan du undvika bedrägeribrott
Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem, och lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Lämna heller aldrig över din legitimation, bankkort, kod eller värdesaker till någon annan. Uppmaningarna kommer från Kurt Näslund, som sedan 12 år är volontär för Polisen. Som myndighetens förlängda arm är han ofta ute och informerar kommuninvånare om hur brott kan förebyggas, och vad man ska göra om man utsätts för ett brott.
-
Vi söker ett nytt kontrakterat jourhem
För att stärka barn och ungas möjlighet till en trygg och stabil uppväxt, söker Vallentuna kommun ett nytt kontrakterat jourhem.
-
Självservice på plats hos KCNO
Nu finns en ny möjlighet för dig som vill ansöka till eller har frågor om vuxenutbildning. KCNO (Kunskapscentrum Nordost) kallar det för självservice på plats och du hittar dem på Kemistvägen 30 i Täby.
-
Covid-19 inte längre allmänfarlig och samhällsfarlig
Från och med den 1 april klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Däremot är sjukdomen fortfarande anmälningspliktig och det finns fortfarande råd och rekommendationer som gäller. Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen upphörde också att gälla den 31 mars 2022.
-
Kommuninvånare är nöjda med socialtjänstens stöd
Vallentunas socialtjänst är tillgänglig, ger bra stöd och öppnar upp för kommuninvånares möjlighet att påverka sin egen situation. Det visar den senaste brukarundersökningen Individ och familjeomsorg, som är framtagen av Sveriges kommuner och regioner (SKR).
-
Vallentuna kommun satsar på digital inkludering
De ska stärka kommuninvånarnas digitala kompetens. Sedan den 1 mars är Edwin Wallberg och Philip Folkinger kommunens nya IT-coacher. Satsningen är en del av kommunens arbete med digital inkludering.
-
Vallentuna vill underlätta för hemtjänstutförare – och samtidigt öka valfriheten
Från och med 1 mars är det möjligt för hemtjänstutförare att välja var i Vallentuna kommun som de vill etablera sig. Samtidigt höjs ersättningsnivåerna, både för tätortsområden och på landsbygden.
-
Vad är varningstecken på en destruktiv relation
Många som hör ordet våld tänker på fysiskt våld – att hålla fast någon, knuffa, slå, sparka, ta stryptag etc. Men våld förekommer i många olika former och alla syns inte på ytan. "Svartsjuka är inte romantiskt" är en webbplats om våld i ungas partnerrelationer. Här kan du ta del av några varningstecken på en destruktiv relation.
-
Rörelseglädje ska spridas på daglig verksamhet
Vallentuna vill skapa rörelseglädje för brukare inom daglig verksamhet. Därför ska Vallentuna, tillsammans med två andra kommuner i Sverige, arbeta för att öka den psykiska och fysiska hälsan för dem som ingår i våra dagliga verksamheter.
-
Du spelar roll – var med och uppmärksamma barn som växer upp i familjer med missbruk
Under vecka 7 pågår uppmärksamhetsveckan Spela roll! Runt om i världen uppmärksammas barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Barn som får hjälp och stöd har bättre förutsättningar att må bra. Vi bad Micaela, en av våra familjebehandlare på Öppenvården barn- och familj, att berätta lite mer om hur vi alla kan vara med och bidra till att barn med en förälder, eller nära anhörig, som är eller har varit i ett beroende får hjälp.
-
Falska rykten sprids - Vad händer barn i Sverige
Vi uppmanar allmänheten till att vara särskilt källkritiska just nu när det gäller filmer och inslag rörande LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). Särskilt om du ser en film eller ett inslag som skapar starka känslor. Sedan en tid tillbaka pågår en påverkanskampanj i sociala medier där den svenska staten systematiskt påstås kidnappa muslimska barn med stöd i LVU.
-
Avtal avslutas med privat hemtjänstföretag
Vallentuna kommun har nyligen sagt upp ett avtal med ett av de privata hemtjänstföretagen i kommunen. Anledningen är att företaget inte uppfyller kommunens krav för att bedriva hemtjänst. Företagets kunder kommer att få en trygg övergång till en ny hemtjänstutförare.
-
Färre 15-åringar känner sig hotade i nordost jämfört med övriga länet
Åtta procent av tjejerna och tio procent av killarna i nordostkommunerna har känt sig allvarligt hotade visar en undersökning. Motsvarande siffra för länet är tio respektive tretton procent.
-
Inbrott hos hemtjänsten
Två utförare av hemtjänst har haft inbrott. Händelserna är polisanmälda och berörda kunder informeras. Kommunen samarbetar tillsammans med hemtjänstföretagen för att säkerställa kundernas trygghet. Om du har en orolig anhörig som har frågor kan du alltid vända dig till dennes hemtjänstföretag.
-
Fler kan upptäcka Vallentunas natur med hjälp av rullstolscykel
Mörbygårdens dagverksamhet har köpt in en Side by side-cykel för att deltagarna ska kunna upptäcka nya platser runt om i kommunen.
-
Viktigt att motverka ensamhet bland våra äldre
Under året som gått har kommunen tagit olika initiativ för att motverka ensamhet bland kommunens äldre.
-
Lyckad insats fortsätter under 2022
Under 2021 har kommunen anställt en aktivitetscoach för att stärka hälsan bland de boende på kommunens äldreboenden. Det är en satsning som fortsätter även under 2022.
-
Så kan du som förälder och nära vuxen vara med och förebygga våld
Är du förälder, morförälder, farförälder, lärare, ledare eller en nära vuxen till ett barn? Vi kan alla vara med och bidra till att förebygga våld genom att lära våra barn rätt och fel och hur ett respektfullt beteende ser ut. Vi bad en av våra skolsköterskor att dela några tips på hur man kan vara en bra förebild och passade på att ta reda på hur en av kommunens skolor arbetar med att sprida kunskap om hur våld kan förebyggas.
-
Vecka 47 uppmärksammar Vallentuna den nationella kampanjen En vecka fri från våld
Organisationerna Unizon och MÄN har startat initiativet ”En vecka fri från våld”. Ett initiativ som stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna och som pågår under v.47. Hjälp oss sprida kunskap om det här viktiga ämnet. Inte bara denna vecka, utan ALLA dagar!
-
Uppmärksamhetsvecka för riskbruk av alkohol
Den 8-14 november är det nationell uppmärksamhetsvecka för riskbruk av alkohol. Med riskbruk menas ett bruk av alkohol som ökar risken för skadliga fysiska, psykiska eller sociala konsekvenser. Vi passade på att ställa några frågor om ungdomar och alkohol till en av kommunens familjebehandlare Charlott Gröndal, eller Lotta som hon oftast kallas.
-
Anette har öppnat sitt hem för andras barn
”När jag var yngre, då ville jag rädda alla barn. Jag har med åren insett att jag inte kan rädda alla, så nu vill jag rädda så många jag kan.” Möt Anette, jourhemsmamman från Vallentuna som i över 30 år har öppnat sitt hem för barn och ungdomar i behov av trygghet.
-
Kundutvärderingar inom missbruk, ekonomiskt bistånd och barn och familj
Från 1 september till 31 oktober 2021 ger vi personer som är i kontakt med Myndighetsavdelningen på socialförvaltningen möjlighet att delta i en nationell kundundersökning. Syftet med undersökningen är att förstå vad våra kunder tycker att vi gör bra men också vad vi kan göra annorlunda och bättre.
-
Vallentuna har fått sin första skolsocionom
En lyckad skolgång är en stark skyddsfaktor för barn och unga. Det minskar risken för bland annat utanförskap, sociala problem och psykisk ohälsa. För att stärka elevers närvaro, måluppfyllelse och mående i skolan har Vallentuna kommun valt att införa en ny tjänst. Möt Lars, vår nya skolsocionom!
-
Hedda och Fidde är vårdhundarna som skänker glädje på kommunens särskilda boenden för äldre
– Jag har alltid varit en djurälskare, och hundar kommer på första plats, berättar Ingrid som bor på Väsbygården och som nyligen fått besök av vårdhunden Hedda. Hedda är en av de två vårdhundar som sedan några veckor tillbaka gästar de äldre på Väsbygården och Korallen. Tillsammans med sin förare Maria besöker Hedda de boende, både enskilt och i mindre grupper.
-
Våld i nära relation uppmärksammades på torget i Vallentuna
Under lördagen den 28 augusti uppmärksammade Vallentuna kommun tillsammans med kvinnojouren och polisen i Södra Roslagen våld i nära relation på torget i Vallentuna centrum.
-
Var med och uppmärksamma hållbara insatser
Vallentuna kommun delar årligen ut ett miljöstipendium för att uppmärksamma goda insatser som bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling.
-
Väsbygårdens nyrenoverade innergård invigd
Porlande fontäner, färgglada blommor och smultron färdiga att plockas. Väsbygårdens innergård har renoverats klart och står nu redo för fina fikastunder i bersåerna.
-
Prova på ett jobb på Vallentuna kommun
I höst kan du som gått ut gymnasiet 2020 eller 2021, ”prova på” ett jobb i Vallentuna kommun.
-
Samverkan ska minska antalet våldsutsatta i nära relation
Vallentuna kommun inleder ett samarbete med kvinnojouren i Vallentuna för att öka stödet till våldsutsatta i nära relation, med målet att minska antalet våldsutsatta i kommunen.
-
Lokalnyheter med fokus på hälsa
Är du en av dem som har sett lyftkran och grävmaskiner vid Väsbygården den senaste tiden? Har du kanske märkt av att Östanbo har öppnat sin verksamhet igen i liten skala, fast på en annan plats? Det och mycket mer har hänt nu under våren. Vill du veta mer får du gärna läsa om våra aktuella lokalnyheter här.
-
Attendo tar över driften av Augustendal från november 2021
Attendo kommer att ta över driften från nuvarande utförare Norlandia från och med 1 november 2021. Målet inför övertagandet i november är att driftövergången ska ske smidigt, effektivt och med så liten påverkan som möjligt för boende på Augustendal.
-
En värdefull insats – Möt Michael och Dominika
I del fem av vår intervjuserie om extratjänster berättar Michael om sin tid på Brottby förskola och vad han har lärt sig och uppskattat med sin extratjänst. I intervjun får du även möta Michaels handledare Dominika som delar med sig av vilket värde Michael skapat för barnen och medarbetarna på Brottby förskola.
-
Till hösten får vi våra första vårdhundar
Efter sommaren får våra särskilda boenden för äldre två nytillskott. Dessa nykomlingar skiljer sig lite från mängden, de har nämligen päls och svans.
-
Suicide Zero arrangerar digitala föreläsningar om psykisk ohälsa och att agera om någon mår dåligt
Den ideella organisationen Suicide Zero erbjuder kostnadsfria digitala föreläsningar, 12 april och 17 maj på temat: Våga Fråga. Med föreläsningarna vill Suicide Zero öppna upp för samtal runt psykisk ohälsa och ge dig verktyg för att kunna agera om någon i din närhet verkar må dåligt.
-
Polisens rytteri besöker Vallentuna
På tisdag den 23 mars kommer polisens rytteri att befinna sig i Vallentuna centrum.
-
En värdefull insats – Möt Shakila och Mari
Möt Shakila och hennes handlare och chef Mari. Shakila har en extratjänst som köksbiträde på Väsbygården, ett av kommunens särskilda boenden för äldre. Genom att erbjuda och förmedla extratjänster vill vi som kommun underlätta för nyanlända eller långtidsarbetslösa att få ett jobb.
-
Du spelar roll
Uppmärksamhetsveckan Spela Roll! syftar till att sprida kunskap och väcka samtal kring hur föräldrars alkoholkonsumtion riskerar att påverka barn negativt. Fokus ligger på hur vuxna kan bli bättre på att uppmärksamma och förstå barns situation och agera för barnens bästa. Du spelar roll!
-
Våga fråga oss om missbruk och psykisk ohälsa
Öppenvården vuxen arbetar med stöd och behandling inom missbruk och psykisk ohälsa. För att underlätta och sänka trösklarna till att ta kontakt valde man att lansera en chatt. En chatt som gör det möjligt att vara anonym om man så önskar! En chatt med ambitionen att nå en ny och därmed bredare målgrupp och på så vis kunna hjälpa fler invånare i kommunen.
-
Digitala lås för en bättre hemtjänst
Nu införs digitala lås, även kallade trygghetslås, inom hemtjänsten i Vallentuna! Det innebär att hemtjänstpersonal snabbare kommer på plats vid larm, vilket kan ha stor betydelse för kundens hälsa och liv. Omkring 700 lås kommer att installeras runt om i kommunen under våren 2021.
-
En värdefull insats - Möt Wezira och Zahra!
Genom att erbjuda och förmedla extratjänster vill vi som kommun underlätta för nyanlända eller långtidsarbetslösa att få ett jobb. I den här intervjuserien kommer du att få möta personer som idag har en extratjänst inom kommunen och deras arbetsgivare. I del två av vår intervjuserie får du möta Wezira och hennes chef Zahra.
-
Nu inför vi säkra videomöten
I Vallentuna kommun jobbar vi för att hela tiden öka service och tillgänglighet för kommuninvånare och personal. Som ett led i detta, påskyndat av rådande pandemi, är vi nu stolta och glada att ha kommit igång med säkra videomöten.
-
Widgit Online
Våren 2021 ska alla LSS-verksamheter i Vallentuna kommuns egen regi implementera det tekniska hjälpmedlet Widgit Online. Widgit Online är ett tekniskt hjälpmedel för att kompensera kommunikativa och kognitiva svårigheter med hjälp av bland annat symbolmaterial.
-
Gör någons vardag lite enklare – bli god man!
Vill du också göra skillnad för både individen och samhället – välkommen att bli god man!
-
Vallentuna tar ställning mot våld i nära relationer
Vallentuna kommun vill uppmärksamma sitt stöd till personer som upplever våld i nära relationer. Genom att delta i kampanjen "Våld är aldrig OK" tillsammans med sex andra norrortskommuner är förhoppningen att fler vågar ta kontakt med kommunen för att få stöd i situationen. Bland annat genom att använda Öppenvården chatt anonymt eller ringa till socialtjänstens mottagningstelefon.
-
Daglediga välkomnas till Parkbänken
När coronapandemin blev verklighet i Vallentuna fattades det snabbt beslut om att tillfälligt stänga träffpunkterna i centrala Vallentuna och i Kårsta. Isoleringen bland äldre har dock setts som ett bekymmer och för att ge daglediga en möjlighet att träffas har Parkbänken startats – ett slags träffpunkt utomhus.
-
Uppskattade videosamtal hålls på kommunens äldreboenden
När coronapandemin hade brutit ut och regeringen infört totalt besöksförbud på landets äldreboenden, fanns det inte många alternativ kvar för anhöriga att få kontakt med sina närstående. Telefonkontakten blev tätare och Korallen och Väsbygården använde den tekniska utrustning som de hade tillgång till. För att förstärka det nya digitala sättet att umgås på har verksamheterna sedan en dryg månad tillbaka även köpt in nya läsplattor för att anhöriga ska kunna videoprata med de boende.
-
Ansök om miljöstipendium
Vallentuna kommun delar årligen ut ett miljöstipendium för att uppmärksamma goda insatser som bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling. Du kan själv ansöka om stipendiet eller nominera någon annan. Senast 1 oktober behöver vi ditt bidrag!
-
När krisen kommer
Så här mitt i coronakrisen är det nu krisberedskapsvecka och vi vill passa på att berätta om hur vi arbetar med beredskap och kris i Vallentuna kommun. Nästa kris vet vi ingenting om, men vi kan ändå räkna med att den kommer. Då gäller det att vara förberedd på bästa sätt. Här får du viktig information och tips på vad du kan göra.
-
Kommunen vill stärka kvaliteten inom personlig assistans
För att öka kvaliteten inom personlig assistans för personer med omfattande funktionsnedsättning väljer Vallentuna kommun att upphandla utförandet av insatsen. Det fattade socialnämnden beslut om på sitt sammanträde den 28 april.
-
Vallentuna kommun säkerställer skyddsutrustning för kommuninvånarnas bästa
Under en längre tid har Vallentuna kommun arbetat aktivt med att säkerställa skyddsutrustning både till kommunala och privata verksamheter. En viktig ingång i det arbetet är att dela ut skyddsutrustning efter behov, men främst handlar rutinerna om att kommuninvånare ska få samma förutsättning oavsett vilken verksamhet man har valt.
-
Riskerar du att skada den du älskar?
När vi stänger in oss tillsammans under en längre tid finns risk att bråken eskalerar. Har du svårt att hantera din ilska och riskerar att skada din partner? Ring Välj att sluta på 020 - 555 666 för att få hjälp att bryta ett våldsamt beteende.
-
Vill du vara med och köra grannsamverkansbilen?
Då ska du anmäla dig till utbildningen tisdagen den 3 mars 2020 kl. 15-17, som kommunens trygghets- och folkhälsosamordnare håller i tillsammans med polisen, för blivande förare av grannsamverkansbilen.
-
När du drabbats av brand
När det brunnit i din egen bostad, i närområdet eller om närstående blivit drabbade av brand kan det väcka en hel del frågor. Vad händer egentligen och hur går det till efteråt med boende och med bostaden? Det finns några saker som är bra att tänka på. Här får du några råd på vägen.
-
Vallentuna inför terapikatter på sina demensboenden
De jamar, spinner och andas som om de vore levande katter, men har en avstängningsfunktion om man behöver en paus. Vallentunas digitaliserade terapikatter ska ha en lugnande effekt och är snart en del av demensvården på kommunens särskilda boende för äldre.
-
Spadtag för nytt äldreboende
Vallentuna ska få 60 nya äldreboendeplatser. På torsdagen, den 10 oktober 2019, togs första spadtaget för det särskilda boendet för äldre i Åby ängar. Boendet, som kommer att drivas av Humana, ska erbjuda både demens- och somatisk vård. Planerad inflyttning sker under våren 2021.
-
Dialog om Träffpunkten lyfte utmaningar – och förväntningar
Mer och tydligare information om en eventuell flytt av Träffpunkten är det besökarna önskar mest. Det framkom när socialförvaltningen och fritidsförvaltningen träffade representanter från föreningar på ett första dialogmöte om utvecklingen av verksamheten.
-
Nytt avtal för utförande av insats enligt LSS
Sedan den 1 september 2019 har Vallentuna kommun ingått ett nytt avtal med externa aktörer för utförande av insats Bostad med särskild service för vuxna enligt LSS.
-
Kontakta kommunen om du upplever otrygghet
Det förekommer klotter och skadegörelse runt om i Vallentuna kommun. Den typen av förstörelse, och den otrygghet som kan upplevas på grund av det, är ofta symptom på flera orsaker. Vallentuna kommun arbetar för att öka tryggheten och minska skadegörelsen, därför önskar kommunen att man tar kontakt med socialtjänsten om man känner oro för ett barn eller ungdom som begår olagligheter eller själv far illa.
-
Socialtförvaltningens väntrummet
Från och med den 1 juli 2019 förändrar socialförvaltningen sitt mottagande i väntrummet och det kommer inte längre vara bemannat. Det innebär bland annat att väntrummet främst är till för bokade besök och att personer som ansöker om ekonomiskt bistånd vänder sig till kommunens kontaktcenter.