Boende/Miljö
Korallens Vårdboende ligger centralt beläget nära Vallentuna station. Hos oss finns det 23 lägenheter för personer med omvårdnads/sjukvårdsbehov samt 32 lägenheter för personer som har en demenssjukdom. Det finns även fyra lägenheter som är anpassade till växelvårdsboende.
Lägenheterna består av ett rum, kylskåp, dusch och toalett. Man möblerar sin lägenhet själv med egna möbler och föremål för att individen ska få sin lägenhet så hemtrevlig som möjligt. Vi tillhandahåller säng, sänglinne och tekniska hjälpmedel.
Alla avdelningar har matsal och gemensamma utrymmen där vi avnjuter måltider och aktiviteter. Det finns trädgård, uteplats och balkonger så personen enkelt kan ta sig ut för en nypa frisk luft eller en promenad.
Vård och omsorg
All omvårdnad är personcentrerad, vilket innebär att personen själv är med och bestämmer hur vård och omsorg ska utföras. Tillsammans med kontaktpersonen, och anhörig om personen så önskar, ser vi till personens behov, förmågor och intressen och upprättar en genomförandeplan som all personal arbetar utifrån. Den följs sedan upp och ändras i takt med personens behov.
Personal
Vi är en engagerad och kompetent vårdpersonalgrupp. Flera av oss har olika specialistkompetenser såsom anhörigambassadör, värdegrundsledare och hörsel- och synombud. Hos oss finns tillgång till sjuksköterska dygnet runt. Läkare kommer hit 1 gång/vecka till boende som är i behov av läkarvård. Här finns även sjukgymnast, arbetsterapeut och dietist.
Aktiviteter
Vi har aktivitetsombud som tar fram månadens aktiviteter tillsammans med boende utifrån deras önskemål. Exempel på aktiviteter är promenadgrupp, gymnastik, bowling, andakt, musik, filmvisning och bibliotek. Vi har ett spa där de som vill njuta av bubbelbad även kan göra det.
Vi arbetar även utifrån temat djur och natur. En del personal har hund med sig på avdelningen i det dagliga arbetet för de som önskar kontakt med djur. Vi går gärna ut så fort vädret tillåter under alla årstider.
Mat och dryck
Vi arbetar utifrån FAMM- Fem Aspekterna på Måltids Modell där man arbetar utifrån 5 viktiga aspekter för att våra boende ska uppleva nöjdhet. Måltiderna är en av dagens höjdpunkter. Vi strävar efter en lugn och trevlig måltidsmiljö där personal sitter med vid måltiderna för gemenskap och måltidsstöd.
Måltiderna serveras gemensamt i matsalen eller enskilt i den egna lägenheten om så önskas. Lunch och middag levereras från Rosendalsskolan Norra i Vallentuna. Vi arbetar nära med dietist för individuell näringsanpassad kost. Våra kostombud arbetar aktivt tillsammans med Väsbygården för att få en mat som boende här känner igen och är nöjd med.
Ta del av veckans matsedel här nedan.
Delaktighet och inflytande
Varje person erbjuds en kontaktperson samt en ersättare för denne. Genom kontaktpersonen, som blir ett slags språkrör mot övrig personal, får varje person samt personens anhöriga en närmare och regelbunden kontakt med fokus på individens intressen och individuella behov. Självklart har du rättigheten att byta kontaktperson om du så önskar.
Avgifter äldreomsorg
Vallentuna kommun fattar beslut om boende- och matkostnader inom äldreomsorgen varje år. Läs mer om våra avgifter genom att klicka på länken:
Vallentuna kommuns avgifter inom äldreomsorgen.
Kvalitet
Verksamhetsförbättring och kvalitetsutveckling är ett systematiskt arbete som ständigt är pågående. Personalen genomgår regelbundet utbildningar som ger dem verktyg och kunskap för att kunna ge dig den bästa omsorgen och servicen utifrån dina behov och förutsättningar. På våra avdelningar för personer med demensdiagnos arbetar vi utifrån BPSD register. BPSD står för Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens, och drabbar någon gång ca 90 % av alla som lever med en demenssjukdom. Förekomst av BPSD innebär en minskad livskvalité och för att nå framgång i behandlingen, krävs det förutom ett gott bemötande och en god omsorg, även en tydlig struktur i omvårdnaden och goda kunskaper om demenssjukdomar. Syftet med ett register är att kvalitetssäkra vården av personer med demenssjukdom – men i vardagen är effekten av BPSD-registret att individen blir lika bemött av personalen utifrån de förutsättningarna de mår bäst av. För mer information om BPSD klicka på länken: www.bpsd.se
Guldkant på särskilt boende
Vallentuna kommun har valt att satsa på guldkant inom äldreomsorgen. Syftet är att stärka det förebyggande arbetet och för att skapa en ökad trivsel på samtliga äldreboenden i kommunen. Läs mer om vad det innehär här: Guldkant på särskiltboende.