Start / Näringsliv och arbete / Arbeta hos oss / Möt våra medarbetare / Möt Maria på Bällstabergsskolan

Möt Maria på Bällstabergsskolan

Maria Mossberg är ett välkänt ansikte i Vallentuna kommun, inte minst på Bällstabergsskolan där hon sedan starten 2002, varje dag ser till att hundratals elever får god och näringsrik mat. Men hennes resa började långt innan dess, i ett helt annat yrke.

Från frisörstol till skolmat Bild på kökspersonal Maria i Bällstabergsskolans kök.

Jag utbildade mig till frisör och hade en egen stol i Stockholm. Men när jag väntade mitt första barn 1991 insåg jag att det inte var en hållbar kombination med småbarn och jobb inne i stan, berättar Maria.
Det fick henne att lämna frisöryrket i Stockholm för ett arbete som biträde på Ormstaskolan. Hösten därpå utbildade hon sig vid Gastronomiskolan och har sedan dess vidareutbildat sig internt inom storkök.

När Bällstabergsskolan öppnade 2002 lockades Maria dit, eftersom det fanns ett tillagningskök (ett kök där maten lagas från grunden på plats och sedan levereras varm till mottagningsköken). Det gjorde jobbet ännu mer kreativt och meningsfullt.

Att jag sökte mig till skolköket var ganska naturligt. Min mamma var husmor på min skola när jag växte upp, så det fanns nog där i bakhuvudet hela tiden.


En vardagsglimt från köket

Redan klockan 06.00 startar Marias arbetsdag. Då ska köket väckas till liv, dagens meny planeras och maten börja tillagas.

Jag och min kollega Kalle går igenom vad som behöver göras, och sen kör vi igång. Vid 10-tiden är maten klar, och från strax före 11 till 12.30 har vi servering ute på våra fyra avdelningar. Därefter är det disk, förberedelser av mellanmål till fritids och sedan slutar vi vid 15. För att maten ska vara både god och näringsrik lagar de mycket från grunden och undviker onödigt lång varmhållningVi värmer exempelvis pasta efter hand, så att den inte blir tråkig. Smak, näring och kvalitet hänger ihop.

Deltagande som smakar gott

På Bällstabergsskolan är elevinflytande en viktig del, även i köket.

Hamburgare med pommes frites. Ett av de framröstade rätterna som eleverna på Bällstabergsskolan röstat fram på menyn.

 Tillsammans med rektor och elevhälsoteamet har Maria varit med och utvecklat möjligheter för eleverna att påverka matsedeln.

Vi gjorde till exempel en röstning om favoriträtter, och det har tagits emot väldigt positivt av barnen. Det blir mycket roligare att laga mat när vi vet att det är uppskattat.

Gemenskap, utveckling och arbetsglädje

Efter över 20 år i Vallentuna kommun är Maria fortfarande lika engagerad.

Det har hela tiden funnits möjlighet att utvecklas. Jag började som biträde och har byggt på min kompetens längs vägen. Det är nog därför jag blivit kvar så länge.

Hon beskriver arbetsplatsen som trygg och stöttande, där gemenskap och samarbete är nyckeln till att allt fungerar.

Vi har ett väldigt bra samarbete här, både i köket och med resten av skolan. Det känns fint att kunna bidra till elevernas matglädje, det ger så mycket tillbaka.

Mat som gör skillnad

God och näringsrik skolmat handlar inte bara om smak. Den är en viktig del av elevernas vardag och har stor betydelse för både inlärning och koncentration under skoldagen. Att ge barnen rätt energi bidrar till en trygg och hållbar skoldag.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats