Möt Elin, enhetschef för Öppenvården barn- och familj och kommunens boendestöd

Porträtt av Elin– En av det mest givande sakerna med mitt arbete är att se medarbetare växa och när kollegor och medarbetare kommer med spännande idéer och förslag på förändringsarbete. Jag är oerhört glad för den kunskap som finns i mina arbetsgrupper. Många medarbetare har arbetat länge och besitter ovärderlig kunskap och erfarenhet utifrån många trogna år i Vallentuna kommun, vilket jag är så tacksam för!

Möt Elin, enhetschef för Öppenvården barn- och familj samt kommunens boendestöd!

Elin började som handläggare på barn- och familjeenheten som tillhör kommunens myndighetsavdelning år 2006. Sedan dess har hon både hunnit arbeta som kurator på missbruksmottagningen, som familjebehandlare från 2013 och samordnare från 2018. Nu har hon varit enhetschef för Öppenvården barn- och familj i fyra år och chef för Boendetstödet i två år.

– På Öppenvården barn och familj arbetar vi med barn och unga mellan 0-20 år och deras familjer. Vi arbetar för att stärka barnets och familjens egna resurser utifrån de behov och förutsättningar som varje enskild familj har. Detta gör vi bland annat genom behandlande samtal för familjen. Vårt uppdrag är att arbeta med förändringsarbete, genom att ge familjer de verktyg de behöver. Boendestödet finns till för personer från 18 år och uppåt med psykiska- neuropsykiatriska- eller begåvningsmässiga funktionsnedsättningar. Syftet med boendestödet är att ge den enskilde stöd och struktur i sin vardag.

Elin är en uppskattad ledare och hennes tillitsfulla och stöttande ledarskap bidrar till både högt engagemang, modiga medarbetare och fina resultat. De senaste åren har båda Elins verksamheter uppmärksammats för sitt värdeskapande samarbete. År 2020 fick boendestödet ta emot den interna utmärkelsen "Årets Medarbetarskap" och året efter gick samma utmärkelse till samarbetet mellan Öppenvården och Hagaskolans stormentorer/specialpedagoger. Utmärkelsen "Årets medarbetarskap" finns till för att lyfta fram en grupp av medarbetare som framgångsrikt arbetat enligt kommunens värderingar: Samarbete, engagemang och allas lika värde.

Elin, hur arbetar du för att dina medarbetare ska känna sig motiverade och trivas på jobbet?

– Jag ser att delaktighet är en nyckelfaktor. Att var och en förstår att man är en del av en helhet och vilket värde man tillsammans skapar. Därtill även att vara transparent när det kommer till resultatet. Det är även viktigt att uppmuntra kreativitet, nya lösningar och idéer. Det är allt för ofta man gör saker för att "så har man alltid gjort ". Detta ser jag ger mina medarbetare lust att vilja utvecklas, men gör även att de känner sig trygga, engagerade och att de trivs.

– Samverkan är en otroligt viktig del i vårt arbete. Inom Öppenvården samarbetar vi exempelvis med skolan, kyrkan, BUP, Första linjen och kommunens myndighetsavdelning. Samarbete är en förutsättning för att vi ska förstå varandras olika uppdrag och för att kunden ska få det bästa stödet. Samtidigt lär vi oss av varandra och har roligt tillsammans. Det finns en historik av gott samarbete under väldigt många år och det är avgörande för att vi ska lyckas i vårt uppdrag.

– Hos oss är det högt i tak och mycket skratt. Vi har alltid varit en sammanhållen grupp som trivs tillsammans. Våra olika utbildningar, erfarenheter och personligheter är verkligen en styrka. Häromdagen hade vi en ny medarbetare från skolsociala teamet på introduktion hos oss och hon uttryckte just att det var en sådan härlig stämning i gruppen, och jag kan bara hålla med!

Har du några särskilda hjärtefrågor eller områden du brinner lite extra för i ditt arbete?

– Vi står inför stora, nya utmaningar och förändringar i och med den nya socialtjänstlagen som väntas träda i kraft i juli 2025. Vi har redan idag påbörjat denna förändring till en mer förebyggande, jämställd och lättillgänglig socialtjänst där vi sänker trösklarna och når invånare tidigt, innan problemen växt sig stora. Här har vi exempelvis vårt utbyggda individuella föräldrastöd, föräldrautbildningar så som ABC Barn, KOMET, våra skolsocionomers arbete, vårt nya skolsociala team och uppstart av Vallentuna kommuns Familjecentral.

– Men vi har även dem som behöver mer stöd. Behandlingsarbete och nya insatser är och kommer alltid behövas. Vi vill att de personer som behöver vår hjälp ska få hjälp tidigt och att det ska vara enkelt att få stöd. De ska veta att vi finns och står bakom och stöttar men även utmanar, då vårt mål alltid är mot självständighet. Med det sagt önskar vi arbeta för kortare behandlingstider så att människor får hjälp och stöd snabbt och på egen hand kan arbeta med den kunskap och insikter de fått genom behandling. Behöver man mer stöd och nya utmaningar längre fram så kan man alltid komma tillbaka till oss.

Finns det några projekt eller initiativ ni genomfört under din tid som chef som du känner dig särskilt stolt över?

– Vi såg att några av de familjer vi arbetat länge med hade ett större behov av stöd än behandling. Behandlingen hade pågått länge och utifrån olika faktorer kunde föräldrarna inte nå den önskade förändringen. I nära samarbete med kommunens myndighetsavdelning och efter utbyte med andra kommuner startade vi i maj 2024 en ny insats, "Familjenära stöd". Stödet riktar sig till familjer där man som förälder har behov av stöd i föräldraskapet utifrån egna svårigheter och syftar till att praktiskt hjälpa, motivera och stödja föräldrar i föräldraskapet.

– Det kommer alltid finnas behov i samhället utifrån de frågor vi arbetar med. Vi gör mycket men det finns alltid mer att göra och vi behöver hela tiden följa den förändring som sker i samhället och ställa om. Verksamhetsutveckling är en utmaning, men en spännande sådan, och något jag tycker är väldigt roligt att få arbeta med.

– Den som gillar att ta initiativ till förändring och blicka framåt – den trivs att jobba här hos oss på Öppenvården och Boendestödet. Alla i teamet ska veta att jag alltid står bakom dem för att stötta och för att utmana.

 

Om Öppenvården Barn och Familj

På Öppenvården barn- och familj arbetar 15 medarbetare. Teamet består av en samordnare, åtta familjebehandlare, två skolsocionomer, en medarbetare som arbetar det skolsociala teamet samt tre familjepedagoger.

Öppenvården barn- och familj finns till för barn och unga, från 0-20 år, och deras familjer. Öppenvården arbetar för att stärka barnets och familjens egna resurser, utifrån de behov och förutsättningar som varje enskild familj har. Detta gör man bland annat genom behandlande samtal för familjen. Öppenvårdens uppdrag är att arbeta med förändringsarbete, genom att ge familjer de verktyg de behöver.

Öppenvården barn- och familj arbetar främjande och förebyggande där det främjande arbetet handlar om att man vill förstärka och förebyggande för att undanröja hinder till de människor man möter. Det finns till exempel grupputbildningar. ABC Barn är en främjande och generell föräldrautbildning. Föräldrautbildningen Komet är en förebyggande insats för föräldrar som vill förbättra kommunikationen och minska konflikter med sitt barn. Skilda världar är en grupp för barn till skilda och separerade föräldrar, där det finns en hög konfliktnivå mellan de vuxna. En annan grupp är Hoppet, som vänder sig till barn med förälder eller annan anhörig som har ett substansberoende. Fokus är på hur barnen mår. Öppenvården barn- och familj erbjuder stöd till föräldrar i samverkan med skolan utifrån oroande skolfrånvaro, detta i samarbete med kommunens skolor och Öppenvårdens två skolsocionomer och kommunens skolsociala team.

Om Boendestödet

Inom kommunens boendestöd arbetar 12 medarbetare. Teamet består av en samordnare och elva boendestödjare.

Boendestödet finns till för personer från 18 år och uppåt. De målgrupper som omfattas av boendestöd är personer med psykiska funktionsnedsättningar, personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och personer med begåvningsmässiga funktionsnedsättningar.

Boendestöd är en insats vars syfte är att ge den enskilde stöd och struktur i sin vardag. Insatsen kan omfatta olika former av pedagogisk handledning i hemmet och i närmiljön och bygger på att kunden själv är aktiv. Insatsen ska utgå från den enskildes egna behov och resurser samt bidra till att skapa normalisering i vardagen och möjliggöra ett självständigt liv. Boendestödet ska ges med ett rehabiliterande arbetssätt och utformas utifrån målet att öka den enskildes delaktighet och självständighet samt att förebygga isolering. Målet med insatsen är att kunden så småningom ska kunna bo självständigt utan stöd. Boendestödets uppgift är att coacha kunden i att göra saker själv och att stödja kunden med det som upplevs som problematiskt. Boendestöd handlar främst om motivation och stöd. Personal från boendestödet coachar kunden i att planera och strukturera sin vardag. Coachningen handlar bland annat om att stödja kunden i rutiner i hemmet, planering av veckans olika moment och tider och stöd i kontakt med andra myndigheter och för kunden viktiga personer.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats