Möt Christoffer och Satu, utvecklingsledare för friluftslivet på Hagaskolan

Porträtt av Christoffer och SatuHur skapar vi de bästa förutsättningarna för att våra medarbetare inom skola och fritids ska kunna arbeta med friluftsliv och utomhuspedagogik – på riktigt?

Det är en av frågorna som Hagaskolans Christoffer, lärare i fritidshem och Satu, fritidspedagog, arbetar med! Sedan cirka ett år tillbaka har de fått i uppdrag av att vara utvecklingsledare för friluftslivet på Hagaskolan.

Christroffer och Satu, hur jobbar ni för att underlätta för Hagaskolans medarbetare att arbeta friluftspedagogiskt?

Vi har hört talas om ett initiativ med friluftslivslektioner i påsar, berätta!

– Som utvecklingsledare är vårt uppdrag att inspirera och skapa rutiner för att Hagaskolans personal att kunna arbeta "friluftspedagogiskt" både under skoldagen och fritids. Som en del i vårt uppdrag har vi exempelvis valt att fylla en vägg på skolan med påsar som alla innehåller färdiga friluftslivslektioner. En friluftslivslektion kan exempelvis innehålla lekar, uppdrag och utforskande aktiviteter med fokus på utomhuspedagogik och just friluftsliv. Tanken är att vem som helst av pedagogerna enkelt ska kunna ta med sig en påse ut i skogen för att få tips på meningsfulla aktiviteter för ett kortare eller längre pass ute i naturen. Framöver ska vi även bredda verksamheten så att även förskoleklasseleverna får möjlighet att använda materialet.

– Vi fungerar vi även som ett bollplank för våra kollegor och vi delar gärna med oss av vår kunskap inom friluftspedagogik och fördelarna med arbetssättet. Vi vill gärna få så många medarbetare som möjligt att känna att de vågar ta ut lektionerna i skogen och att de är bekväma i att använda skogen som klassrum. För att skapa förståelse och lust till att använda sig av det här arbetssättet och våra friluftslivslektioner på påse har vi därför bjudit med våra kollegor ut i skogen och låtit dem pröva på några av påsarna på plats utomhus.

Friluftslivslektioner i påse

Om Vallentuna kommuns satsning på Idrott, friluftsliv och kultur

Vi har sedan flera år tillbaka arbetat för att få in mer rörelse, idrott och kultur i skolan. En av våra satsningar har varit på friluftsliv inom fritidshemmen och vår personal har bland annat fått kompetensutveckling inom friluftsliv och utomhuspedagogik i samarbete med Friluftsfrämjandet.

Lär dig mer om satsningen

Vad skulle ni säga är fördelarna med att arbeta friluftspedagogiskt?

Christoffer: För mig handlar det mycket om känslan, känslan att vistas i en annan miljö än i det traditionella klassrummet. Du får ett helt annat rum du lär dig i. Jag själv får en bra känsla ute i naturen, en lyckokänsla, vilket jag försöker sprida vidare. Vidare ser jag fördelar i användningen av alla sinnen, med fokus på att uppleva. Den fria leken i skogen har också fördelar där eleverna i högre grad behöver använda fantasi och kommunikation för att komma fram till lekens ramar. Men jag skulle säga att den viktigaste fördelen är att skapa en relation mellan eleven och naturen. Som David Attenborough sa, "om barn växer upp utan att känna till naturen och uppskatta den, så kommer de inte förstå den, och om de inte förstår den, så kommer de inte ta hand om den".

Satu: Jag instämmer med Christoffer. För mig är det viktigt att använda naturen som klassrum, med tanke på att det känns som att många idag inte är ute i skogen. Det är inte helt naturligt för alla våra elever. Det blir en motvikt till det digitala samhället, att få uppleva, känna och våga vara i naturen och föra det vidare till kommande generationer. Då allemansrätten är unikt för Sverige så hjälper den oss att utforska skogen tillsammans med eleverna på ett roligt och stimulerande sätt. Skolan och fritidshemmet fyller en viktig roll i detta arbete. Här på Hagaskolan har vi nära till skogen och det gör det lätt för oss att komma ut. Tycker jag att det är roligt att gå ut i skogen, så blir det lättare för eleven att också tycka om det. Det är fantastiskt att kommunen har satsat på friluftslivet och utvecklat våra kunskaper för att få fortbilda våra elever.

Båda: Att vi har fått arbeta tillsammans med detta uppdrag har varit väldigt roligt och meningsfullt. Eleverna tycker om att gå till skogen, vilket uppmuntrar oss att utveckla arbetet ännu mer. Konceptet med två utvecklingsledare har varit mycket positivt och har fört arbetet framåt.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats