Arbeta inom stöd och omsorg, LSS

Att arbeta inom stöd och omsorg, LSS, innebär att du ger stöd till personer som har en eller flera funktionsvariationer. Du kan exempelvis arbeta på en gruppbostad, en servicebostad, på ett korttidsboende eller inom daglig verksamhet.

På den här sidan har vi samlat information och inspiration till dig som är nyfiken på ett arbete inom någon av våra verksamheter för personer med funktionsvariationer.

Kanske har du tidigare erfarenhet av arbete inom vård och omsorg, kanske har du aldrig arbetat med personer som har funktionsvariationer tidigare? Vi behöver både dig som är ny och nyfiken och dig med lite mer erfarenhet.

 

Sök jobb som vikarie inom våra LSS-verksamheter

Är du intresserad av att arbeta på något av våra serviceboenden, gruppboenden? Du hittar alla lediga tjänster på vår sida med lediga jobb. 

Vanliga frågor om att arbeta inom stöd och omsorg, LSS

Hur är det att arbeta på en servicebostad?

Vallentuna kommun har tre kommunala servicebostäder: Gullvivan, Åby Ängar och Sörgården.

På våra servicebostäder bor personer med intellektuella och kognitiva funktionsvariationer. Kunderna bor i egna lägenheter och har en gemensam lokal de kan besöka för social samvaro.

Som medarbetare på en servicebostad är ditt främsta uppdrag att stötta och motivera våra kunder i vardagen. Du kan exempelvis stötta kunden när hen lagar mat, handlar, städar och vid utflykter. Du är även en hjälpande hand vid läkarbesök och andra ärenden som våra kunder vill utföra. Du hjälper kunden med planering och att skapa struktur i sin vardag.

Arbetet på våra servicebostäder pågår dygnet runt. Arbetspassen är fördelade under dag, kväll, natt och helg. Arbetar du natt har du sovande jour. Längden på arbetspassen varierar. Du arbetar vanligtvis ensam hos kund.

Lär dig mer om våra servicebostäder.

Hur är det att arbeta på en gruppbostad?

I Vallentuna finns tre kommunala gruppbostäder: Västanberga, Uthamra och Hammarbacken.

På våra gruppbostäder bor personer som på grund av en eller flera funktionsvariationer inte kan bo i en egen bostad. En gruppbostad är en samling av lägenheter under samma tak. De boende äter tillsammans och har gemensamma lokaler för aktiviteter och social samvaro. Här arbetar du i team med flera kollegor för att stötta kunderna i vardagen. Du hjälper bland annat kunderna med personlig hygien, ger stöd vid måltider och hjälper till att ta hand om de boendes egna lägenheter och gemensamma ytor. Du hjälper även kunden med planering och att skapa struktur i sin vardag.

Kunderna i en gruppbostad behöver omvårdnad och tillsyn dygnet runt. Arbetspassen är fördelade under dag, kväll, natt och helg. Längden på arbetspassen varierar.

Lär dig mer om våra gruppbostäder. 

Hur är det att arbeta på Vallentuna korttidshem?

Vallentuna korttidshem erbjuder korttidsvistelse och korttidstillsyn för barn och ungdomar med olika funktionsvariationer. Korttidsvistelse är för barn och unga, 12-21 år, och innebär att de får bo på Vallentuna korttidshem istället för sitt eget hem en kortare eller längre tid. Korttidsvistelse erbjuds vardagar och vissa helger. Korttidstillsyn är till för skolungdomar som är 13 år eller äldre och börjar i samband med att skoldagen tar slut (ca kl. 12-18) och erbjuds efter behov även skollov (vardagar kl. 9-18).

Som medarbetare har du fokus på att ge stöd och uppmuntra korttidshemmets barn och unga genom att se till deras unika förmågor och intressen. Du bidrar till att skapa en tydlig och förutsägbar miljö, genomföra aktiviteter, ofta utomhus, och hjälper till att skapa en strukturerad och meningsfull fritid.

Arbetet på Vallentuna korttidshem pågår både vardagar och helger och längden på arbetspassen varierar.

Lär dig mer om Vallentuna korttidshem.

Hur är det att arbeta på daglig verksamhet?

Daglig verksamhet riktar sig till personer som har en funktionsvariation inom LSS. Daglig verksamhet påminner om en arbetsplats men är anpassad efter de behov, intressen och förutsättningar som finns hos varje individ. Deltagarna i daglig verksamhet är mellan 16 och 67 år.

I Vallentuna finns tre kommunala dagliga verksamheter inom LSS, MIVA, Mörbygården och Vallentuna Arbetscoaching.

Som medarbetare på MIVA eller Mörbygården är ditt uppdrag att stötta och motivera kunderna som kommer till den dagliga verksamheten. Du arbetar vanligtvis vardagar, dagtid.

Inom MIVAs verksamhet finns det möjlighet för kunderna att välja mellan fyra olika inriktningar: Kom i Tryck, Secondhand och MIVA 42 och MIVA 36. Inom Kom i Tryck får deltagarna arbeta med papper i olika former. De tillverkar trycksaker, månadsböcker, anteckningsböcker, gör en egen tidning med mera. MIVA Secondhand är en butik där man bland annat säljer begagnade kläder, leksaker, böcker och porslin. Inom MIVA 42 och MIVA 36 kan deltagarna göra individuella val utifrån sina behov och intressen.

På Mörbygården får kunderna delta i meningsfulla aktiviteter anpassade efter individens behov, förmåga och intresse. På Mörbygården finns bland annat ett flertal sinnesrum som ger stimulans på olika nivåer. Mörbygårdens aktivitetsgrupper erbjuder bland annat musik, café & bak, pyssel, friskvård, massage, utflykter samt efter önskemål och möjligheter.

Vallentuna Arbetscoachning daglig verksamhet och sysselsättning hjälper kunder som vill ha en sysselsättning på en arbetsplats eller ta steget vidare mot studier. 

Vilket stöd får jag som ny medarbetare?

Som nyanställd, oavsett om du är anställd som vikarie eller har fått en fast tjänst, så får du alltid en introduktion till arbetet av en erfaren kollega.

När du väl börjat jobba ska du alltid känna att du kan fråga dina kollegor om hjälp om du är osäker. De vill hjälpa dig och lära dig jobbet. Dessutom kommer du att ha tillgång till en app som heter Visible Care. Appen innehåller korta pedagogiska filmer om olika områden och arbetsmoment inom vård och omsorg. Appen är tänkt att vara ett extra stöd i arbetet genom att du snabbt och enkelt ska kunna hitta pålitlig och pedagogisk information inom ett visst område.

Som ny sommarvikarie hos oss blir du dessutom inbjuden till en heldag för gemensam introduktion där du kommer att få en inblick i arbetet, få träffa andra vikarier och få bra tips inför din start.

Behöver jag en utbildning inom vård och omsorg för att kunna arbeta med att ge stöd till personer med funktionsvariationer?

Nej, du behöver ingen tidigare erfarenhet eller utbildning för att kunna börja arbeta som vikarie hos oss. Du behöver ha goda kunskaper i det svenska språket, en vilja att hjälpa andra människor och en nyfikenhet att lära dig jobbet.

Möt Pia på Gullvivans servicebostad

Pia har arbetat 18 år på Gullvivans servicebostad där hon ger stöd till personer med olika funktionsvariationer. Här berättar Pia mer om vad det innebär att arbeta på en servicebostad och vad hon uppskattar mest med sitt arbete.

Möt Pia på Gullvivans servicebostad.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats