Möt personalen i Rosendalsskolans kök

I Rosendalsskolans kök är det storkok som gäller. Varje vardag tillagas över 1700 portioner mat som går till både skolor, förskolor samt äldreboenden och LSS-verksamheter i Vallentuna kommun. Här jobbar kockar och köksbiträden nära för att säkerställa att kommunens barn och äldre får mat av högsta kvalitet, varje dag. Men hur är det egentligen att arbeta i ett tillagningskök? Möt kockarna och köksbiträdena i köket på Rosendalsskolan!

Möt gänget bakom skolmaten

Bettan är tillförordnad kökschef för skolköket i Rosendalsskolan. I sitt team har hon tre kockar och tre köksbiträden. Bettan började som kökschef på Vallentuna kommun 2013 och har sedan dess varit chef på flera kök inom kommunen. Bettan trivs bäst i serveringen där hon får möta barnen som äter i matsalen på Rosendalsskolan.

– Att stå och servera mat och se hur barnen först kanske är lite skeptiska och inte vill testa, till att sen se dem våga testa och faktiskt tycka det är riktigt gott, det är fantastiskt. Vi kan verkligen göra skillnad!

Jobbet i ett skolkök är väldigt varierat. Till skillnad från en restaurang med en stående meny så är det olika måltider varje dag. Det är ett teamwork där man tar tillvara allas unika kunskaper och erfarenheter.

Kocken Melina hade både jobbat inom restaurang och offentlig måltid innan hon, augusti 2023, började i Rosendalsskolans kök.

– Att kostenheten här på Vallentuna kommun jobbar aktivt för att hitta och använda närproducerade produkter var en av anledningarna till att jag valde att söka mig hit, berättar Melina.

Melina bor själv inom kommunen och uppskattar att man i ett skolkök arbetar vardagar och dagtid. 

För Melina är det viktigt att känna att hon alltid står för det som hon och kollegorna lagar. Att smaka av ordentligt och se till att maten blir riktigt god, det är en viktig del i jobbet.

– Jag försöker att vara med i serveringen och se hur barnen tar emot maten så ofta jag bara kan, berättar Melina.

Att jobba som kock i ett skolkök innebär även mycket planering och att minska matsvinnet är alltid i fokus. – Det krävs att vi räknar ut i detalj hur mycket mat vi ska laga för att det ska bli så lite svinn som möjligt, berättar Melina.

Varje dag tillagas även flera hundra portioner med någon form av specialkost. Något som också kräver mycket kunskap och planering.

I Rosendalsskolans kök jobbar även kocken Samy. Han sökte till Rosendalsskolan för han ville prova något nytt.

– Att det är nya måltider som ska lagas varje dag gör jobbet väldigt lärorikt. Jag har lärt mig mycket och fått mycket ansvar under min tid här. Jag har dessutom väldigt bra kollegor, berättar Samy.

Gahira, Piroon och Katarina jobbar alla som köksbiträden i Rosendalsskolans kök. Tillsammans förbereder de sallad, gör matsalen redo för eleverna och tar hand om disken.

Gahira började som timvikarie hösten 2023 och blev strax därefter erbjuden ett vikariat över hela terminen.

– Det bästa med jobbet som köksbiträde är att få göra olika sorters sallad, berättar Gahira. Min favoritingrediens? Champinjon!

– Jobbet som köksbiträde gör att jag får möjlighet att pröva många nya saker som jag inte gjort tidigare, berättar Piroon. Det är roligt att jobba med gänget här på Rosendalsskolan och det känns viktigt och bra att få göra något gott för barnen.

– Jag har alltid jobbat med mat och jag tycker att det är fantastiskt, berättar Katarina. Här på Rosendalsskolans kök har jag fina kollegor och vi skrattar mycket tillsammans.

Medarbetarna på Rosendalsskolans kök

Möt teamet som levererar mat till våra äldreboenden

Kökschefen Sofia och kockarna Nico och Memmo ser tillsammans till att boende på kommunens äldreboenden får tillgång till god och näringsriktig mat. Under måndag-fredag förbereder och tillagar de veckans samtliga måltider och helgens efterrätter.

I Sofias team jobbar två bröder med lång erfarenhet. Memmo började i dåvarande köket på Väsbygårdens vårdboende för nästan 23 år sedan. Då hade han precis gått kockskola och gjort sin praktik där. Några år senare anslöt brorsan Nico till Väsbygårdens kök och de har fortsatt att jobba tillsammans sedan dess.

– Ingen dag är den andra lik i vårt jobb, berättar Nico.

Sofia började som kökschef för enheten "Mat för äldre" för fyra år sedan.

– Innan mitt uppdrag som kökschef jobbade jag på en förskola här i Vallentuna. Jag var gravid när jag flyttade till Vallentuna och ville inte jobba kvällar och helger som så ofta krävs inom restaurangbranschen.

När Sofia fick erbjudandet om att börja som kökschef på Väsbygården tänkte hon först "hjälp vad läskigt". Hon hade ingen tidigare erfarenhet av personalansvar och i köket, som då fanns på Väsbygården, lagade man både mat till de boende och till en restaurang där personal och gäster kunde köpa mat. Men Sofia tog sig an utmaningen och kände att hon hamnat rätt. För två år sedan flyttade Sofia, Nico och Memmo till Rosendalsskolans kök, för att istället börja tillaga och skicka maten till Väsbygården.

– Jag uppskattar att jag att vi, till skillnad från många restauranger, på förhand vet hur många gäster vi ska servera, berättar Sofia.

– För den som vill slippa jobba kvällar och helger och som brinner för att servera god och näringsriktig mat till barn eller äldre så är det här ett kanonjobb, avslutar Sofia.

 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats