Möt personalen i Rosendalsskolans kök
I Rosendalsskolans kök är det storkok som gäller. Varje vardag tillagas över 1700 portioner mat som går till både skolor, förskolor samt äldreboenden och LSS-verksamheter i Vallentuna kommun. Här jobbar kockar och köksbiträden nära för att säkerställa att kommunens barn och äldre får mat av högsta kvalitet, varje dag. Men hur är det egentligen att arbeta i ett tillagningskök? Möt kockarna och köksbiträdena i köket på Rosendalsskolan!
Möt gänget bakom skolmaten
Bettan är tillförordnad kökschef för skolköket i Rosendalsskolan. I sitt team har hon tre kockar och tre köksbiträden. Bettan började som kökschef på Vallentuna kommun 2013 och har sedan dess varit chef på flera kök inom kommunen. Bettan trivs bäst i serveringen där hon får möta barnen som äter i matsalen på Rosendalsskolan.
– Att stå och servera mat och se hur barnen först kanske är lite skeptiska och inte vill testa, till att sen se dem våga testa och faktiskt tycka det är riktigt gott, det är fantastiskt. Vi kan verkligen göra skillnad!
Jobbet i ett skolkök är väldigt varierat. Till skillnad från en restaurang med en stående meny så är det olika måltider varje dag. Det är ett teamwork där man tar tillvara allas unika kunskaper och erfarenheter.
Kocken Melina hade både jobbat inom restaurang och offentlig måltid innan hon, augusti 2023, började i Rosendalsskolans kök.
– Att kostenheten här på Vallentuna kommun jobbar aktivt för att hitta och använda närproducerade produkter var en av anledningarna till att jag valde att söka mig hit, berättar Melina.
Melina bor själv inom kommunen och uppskattar att man i ett skolkök arbetar vardagar och dagtid.
För Melina är det viktigt att känna att hon alltid står för det som hon och kollegorna lagar. Att smaka av ordentligt och se till att maten blir riktigt god, det är en viktig del i jobbet.
– Jag försöker att vara med i serveringen och se hur barnen tar emot maten så ofta jag bara kan, berättar Melina.
Att jobba som kock i ett skolkök innebär även mycket planering och att minska matsvinnet är alltid i fokus. – Det krävs att vi räknar ut i detalj hur mycket mat vi ska laga för att det ska bli så lite svinn som möjligt, berättar Melina.
Varje dag tillagas även flera hundra portioner med någon form av specialkost. Något som också kräver mycket kunskap och planering.
I Rosendalsskolans kök jobbar även kocken Samy. Han sökte till Rosendalsskolan för han ville prova något nytt.
– Att det är nya måltider som ska lagas varje dag gör jobbet väldigt lärorikt. Jag har lärt mig mycket och fått mycket ansvar under min tid här. Jag har dessutom väldigt bra kollegor, berättar Samy.
Gahira, Piroon och Katarina jobbar alla som köksbiträden i Rosendalsskolans kök. Tillsammans förbereder de sallad, gör matsalen redo för eleverna och tar hand om disken.
Gahira började som timvikarie hösten 2023 och blev strax därefter erbjuden ett vikariat över hela terminen.
– Det bästa med jobbet som köksbiträde är att få göra olika sorters sallad, berättar Gahira. Min favoritingrediens? Champinjon!
– Jobbet som köksbiträde gör att jag får möjlighet att pröva många nya saker som jag inte gjort tidigare, berättar Piroon. Det är roligt att jobba med gänget här på Rosendalsskolan och det känns viktigt och bra att få göra något gott för barnen.
– Jag har alltid jobbat med mat och jag tycker att det är fantastiskt, berättar Katarina. Här på Rosendalsskolans kök har jag fina kollegor och vi skrattar mycket tillsammans.