Möt Anna-Lena, specialistundersköterska samt utbildnings- och kvalitetsansvarig på Väsbygården och Korallen

Porträtt av Anna-LenaFör att kunna möta både dagens och framtidens behov av kompetens inom äldreomsorgen är en viktig del att se till att befintlig personal och vikarier får möjlighet att bredda sina kunskaper och vidareutvecklas i sina roller. Med ökad kunskap hos personalen skapar vi både tryggare medarbetare, högre kvalitet och bättre förutsättningar att kunna ge våra kunder god och nära vård.

Anna-Lena har arbetat inom vården i 42 år, som vårdlärare i fem år, är nyutbildad specialistundersköterska och har precis blivit anställd i en helt ny roll här på våra äldreboenden.

– Jag är anställd som utbildnings- och kvalitetsansvarig specialistundersköterska på både Väsbygården och Korallen, vilket innebär att jag ska kartlägga behovet av utbildning och fortbildning för omvårdnadspersonalen på båda boendena och sedan genomföra dessa utbildningar. Jag finns även tillgänglig för praktisk handledning och reflektion.

Anna-Lena anställdes här på kommunen efter att ha gjort 4 veckors LIA (Lärande i arbete) på Väsbygården i samband med att hon utbildade sig till specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre. En helt ny yrkeshögskoleutbildning som riktar sig till personer med lång erfarenhet av arbete inom äldreomsorgen. Nu i januari 2025 har hon arbetat hos oss i lite drygt en månad och varvar utbildningsuppdraget med att arbeta kliniskt på vår korttidsavdelning varannan helg.

Vill du ge några exempel på utbildningar som är planerade att genomföras på våra äldreboenden och vilken effekt man hoppas att insatserna ska skapa?

– Jag håller just nu på att ta över efter vår Hälso- och sjukvårdssamordnare, som tidigare startat upp utbildningar för personalen. Nu under våren är planen att slutföra de grundläggande utbildningarna som består av bland annat vitala parametrar, vätskebalans, hjärt-och lungräddning, första hjälpen och SBAR. SBAR är en kommunikationsmodell för att säkra god informationsöverföring och står för Situation, Bakgrund, Aktuell bedömning, Rekommendation.

– Inför sommaren kommer jag att utbilda alla nyanställda sommarvikarier i grundläggande omvårdnad och vad det innebär att arbeta på ett SÄBO. En utbildning som kommer att ges under två dagar till all ny personal.

– Längre fram kommer det att bli utbildningar i demenssjukdomar samt lågaffektivt bemötande, trycksårsprofylax, nutrition hos äldre, grundläggande farmakologi, palliativ vård med mera. Jag har idéer så att det räcker i flera år framåt!

– Vi hoppas på att dessa utbildningsinsatser ska leda till mer kompetent och tryggare personal. Många av våra medarbetare har redan stora kunskaper, men alla behöver vi ibland reflektera över vårt arbetssätt och det är kul att utvecklas i sina roller. Förhoppningsvis kommer det också att leda till en viss arbetslättnad för sjuksköterskorna, då personalen får mer förkunskap inför delegeringar. Jag tror också att det kan bli lättare att rekrytera personal till en arbetsplats där man löpande satsar på kompetenshöjning hos personalen.

– Min vision är också att stötta vår personal med annat modersmål än svenska att bli tryggare i att kommunicera, rapportera samt dokumentera i en särskild utbildningsinsats.

Just nu pågår arbetet med att utveckla ett metodrum på Väsbygården. Vill du berätta lite mer om vad ett metodrum är och vad det kan användas till?

– Ett metodrum är en lokal som ska efterlikna ett vanligt rum på ett äldreboende. Det kommer att inredas med vårdsängar, hjälpmedel som rullstol, rullator etc. samt en autentisk övningsdocka där man kan öva på saker som att sätta urinkateter, ge injektioner, lägga om sår, linda ben, byta stomipåse, göra munvård etc. Vi kommer också att ha två låtsasarmar där man kan öva på blodprovstagning och avancerade dockor som man kan använda för att öva hjärt-och lungräddning.

– Tanken är att metodrummet ska användas vid utbildningar eller av någon av sjuksköterskorna inför delegering av olika hälso- och sjukvårdsuppgifter. Man kan också öva förflyttningar, basal hygien och omvårdnad där. Självklart kan också våra fysioterapeuter och arbetsterapeuter utnyttja rummet.

– Arbetet med att göra iordning vårt nya metodrum kommer att pågå under våren 2025.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?

– Jag älskar att se personer växa och bli mer självsäkra i sin arbetsroll och det tycker jag att jag får här. Att kunna kombinera mina kunskaper och långa erfarenhet inom vården (42år) samt min pedagogiska erfarenhet gör att jag verkligen brinner för detta uppdrag! Det är också spännande och utmanande att få bygga upp ett helt nytt koncept!

– I framtiden hoppas jag på att jag kanske även får möjlighet att utbilda inom andra områden inom kommunen, som LSS, hemtjänst samt socialpsykiatrin.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats