Inkomna frågor
-
Vem ansvarar för snövallarna?
Det är fastighetsägarens ansvar att snöröja och halkbekämpa vid sin infart, det gäller även snövallar efter plogbilen. Kommunen har ingen laglig rätt att erbjuda kommuninvånare hjälp med snövallar vid privata fastigheter.
-
Hur förbereder jag mig för storm?
Här får du information om hur en storm kan påverka din vardag, var du hittar information, länkar och tips om vad du kan göra för att ha en egen beredskap ifall det skulle inträffa.
-
Det här gäller vid uppskjutning av fyrverkerier
I Vallentuna kommun krävs i regel tillstånd från Polisen för uppskjutning av fyrverkerier. Det krävs dock inget tillstånd på nyårsafton från kl. 18.00 till kl. 02.00 nästföljande dag. Undantaget för tillstånd för fyrverkerier inte gäller för raketer med styrpinne. De är helt förbjudna att använda utan godkänd utbildning enligt en ny lag från 1 juni 2019.
-
Fastfruset matavfall?
Under vintern är det lätt att matavfallspåsar fryser fast i kärlet och inte följer med vid tömningen, särskilt när det växlar mellan varmt och kallt. Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att ta loss fastfrusna sopor innan tömning. Här kommer några tips på vad du kan göra.
-
Så här sorterar du ditt julskräp
Tomten brukar lämna efter sig en hel del julskräp. Lämna det till återvinning istället för att kasta det i soporna! Den 7 januari och den 14 januari kan du även lämna din julgran på ett flertal platser. Här har vi samlat information om hur du sorterar på bästa sätt.
-
Hur gör jag en radonmätning?
Mätningen av radon ska göras under de delar av året då du måste värma upp huset (eldningssäsongen), det vill säga normalt från oktober till och med april. Här hittar du mer information om mätning av radon.
-
Behöver jag bygglov för braskamin?
När du installerar en eldstad, till exempel en braskamin, kakelugn, panna eller braskassett krävs en anmälan.
-
Tips vid översvämning och skyfall
Här kan du läsa olika tips hur du kan skydda dig från översvämning och vad som gäller, vem du ska kontakta och vem som har ansvaret.
-
Hur skyddar jag min fastighet mot översvämning?
Här får du tips på hur du kan göra för att skydda din egendom och fastighet och vem du kontaktar ifall du drabbas eller området du bor i drabbas av översvämning.
-
Hur kan vi hjälpas åt att spara på vattnet?
De senaste dagarna med stark sol och höga temperaturer är det lätt att förbruka mer vatten än vanligt.
-
Har jag rätt att ha mitt barn på förskola som vanligt om jag får graviditetspenning?
Om din arbetsgivare anser att du inte kan arbeta under din graviditet har du under vissa förutsättningar rätt till graviditetspenning. Ditt barn har rätt till ordinarie tid på förskolan under den tid du får graviditetspenning.
-
Får man tvätta bilen på gatan?
Att tvätta bilen på gatan är som att tvätta den direkt i naturen, eller i din egen badsjö. I alla fall om tvättvattnet rinner ner i en dagvattenbrunn. Använd i stället automatiska biltvättar eller särskilda tvätthallar som renar och återanvänder vattnet.
-
Hur söker jag sommarjobb för 2022?
Ansökan till sommarjobb 2022 stängdes den 13 april. Här hittar du mer information om hur du ansöker, arbetsperioder, arbetsområden etc.
-
För dig som önskar hyra lokal
Nu kan du åter boka våra lokaler med undantag för matsalarna som tills vidare inte hyrs ut.
-
Att tänka på vid höga temperaturer
Då det är höga temperaturer ute påverkas också inomhustemperaturen. Tänk därför på att dricka mycket vatten, även om du inte känner dig törstig. Påminn gärna personer i din närhet om att få i sig vätska. Det gäller speciellt äldre och barn.
-
Hemester, vad kan jag göra i sommar??
Hemester innebär att du semestrar på hemmaplan. Här hittar du förslag på härliga aktiviteter och upplevelser du kan göra hemma i Vallentuna!
-
Hur ska parkeringsfrågan lösas?
Vallentuna växer och det är ont om plats på flera parkeringar. För att långsiktigt lösa parkeringsfrågan har vi påbörjat arbetet med parkeringsstrategier för hela kommunen som ska vara klara hösten 2019.
-
Sommar och sol och hög vattenförbrukning
Soligt och varmt väder brukar betyda hög vattenförbrukning. Var gärna sparsamma med kranvattnet under varma dagar.