Inkomna frågor
-
Information om säkerhetsläget
Den senaste tidens aktioner med koranbränningar tillsammans med desinformationskampanjer i framförallt sociala medier har inneburit att bilden av Sverige har påverkats. Det du själv kan göra är att hålla dig informerad om säkerhetsläget och vara förberedd på hur du ska agera.
-
Bada med hund
I Vallentuna finns det inga utpekade hundbadplatser, men vid varma dagar finns det möjlighet att ta sig till hundbadplatser i Vallentunas närområde.
-
Hållbar vattenanvändning
Vatten är en av våra viktigaste resurser. Vi behöver alla hjälpas åt att hushålla med vattnet. Här hittar du flera bra tips på hur du kan spara på vatten och minska din förbrukning och användning.
-
När öppnar Kvarnbadet?
Kvarnbadet öppnar måndagen den 27 maj 2024 och stänger för säsongen söndagen den 1 september 2024.
-
Går du i byggtankar?
Passa på att vara tidigt ute med din ansökan eller anmälan så du hinner få ditt startbesked i god tid.
-
Vinter i Vallentuna
När snön täcker marken plogas skidspår på flera håll i kommunen. Vid långvarig kyla plogas Vallentunasjön för långfärdsskridskor. Om både snö och kyla uteblir finns fortfarande möjlighet till skridskoåkning, allmänhetens åkning, i våra ishallar.
-
Hur går skolvalet till?
Den 3 januari - 7 februari 2025 är det skolval för dig som har barn som ska börja förskoleklass eller årskurs 7 och idag går på en skola F-6.
-
Hur bekämpar kommunen halkan?
Vi börjar vanligtvis snöröja då fem centimeter snö eller tre centimeter blötsnö fallit och prioriterar bussgator, centrala gator, gång- och cykelbanor, till och från skolor och vägar till vårdboendens entréer.
-
Sopning av löv
Under hösten 2022 påbörjas sopning av löv på torsdag den 3 november.
-
Har du fått ett informationsbrev från socialtjänsten angående din el?
Elbolag ska alltid meddela socialtjänsten när en medborgares el riskerar att stängas av. Vi skickar då ut ett brev till dig med information om hur du kan kontakta socialtjänsten för rådgivning och förutsättningar för stöd genom socialtjänstlagen.
-
Hur eldar jag på rätt sätt?
Om har en braskamin eller öppen spis är det viktigt att du eldar rätt för att inte störa dina grannar eller släppa ut onödiga luftföroreningar. Här hittar du tips om vad du bör tänka på.
-
Hur och när lagas trasig belysning?
All belysning i Vallentuna kontrolleras och åtgärdas av entreprenören två gånger om året. Givetvis åtgärdas felanmälda trasiga lampor även under resten av året. Belysning som prioriteras är hela serier av trasiga lampor, gång- och cykelvägar samt vid skolor.
-
Får jag elda mitt trädgårdsavfall?
I Vallentuna är det förbjudet att elda trädgårdsavfall inom detaljplanelagt område. Du kan i stället återvinna torra grenar, ris och kvistar på någon av återvinningscentralerna eller beställa kostnadsfri hämtning. På så sätt kan ditt trädgårdsavfall bli till ny jord eller energi.
-
Överfull eller nedskräpad återvinningsstation
Har du besökt en överfull eller nedskräpad återvinningsstation? Då får du gärna anmäla det till oss, det gör du via sopor.nu.
-
Får jag grilla eller inte?
Här hittar du information om det är tillåtet att elda eller inte.
-
Hur sköter kommunen de allmänna gräsytorna?
För att främja den biologiska mångfalden och minska kommunens miljöpåverkan har vi sänkt vår skötselfrekvens på våra allmänningar, vilket innebär fler högvuxna gräsytor och blommande ängsytor sedan sommaren 2021. Här kan du läsa mer om varför.
-
Vad gäller för sotning av eldstad?
För att du ska få fortsätta elda i din eldstad behöver du regelbundet genomföra både sotning och brandskyddskontroll. Det är viktigt att aktiviteterna utförs av de entreprenörer som är upphandlade av brandförsvaret.
-
Hur ansöker jag om skolskjuts för mitt barn?
Du behöver ansöka om skolskjuts inför varje nytt läsår eller om du till exempel flyttar eller byter skola. Ansökan för läsåret 2023/2024 är öppen. Ansök senast 15 maj för att få skolskjuts till skolstarten.
-
När sopas gator och torg?
Sopningen av sand av gatorna påbörjas vanligtvis runt sista veckan i mars/första veckan i april. I år siktar vi på att starta igång senast 17 april.
-
Vad är desinformation?
Desinformation eller informationspåverkan som det också kallas är då organisationer eller främmande makt sprider lögner eller propaganda för att förstärka konfliktytor som finns i samhället eller på andra sätt bryta ned samhällets funktionalitet. Här kan du lära dig identifiera desinformation och hur du kan vara källkritisk.