Start / Kontakt och öppettider / Inkomna frågor / Stärk dina svampkunskaper

Stärk dina svampkunskaper

Efter regn kommer svamp. Men har du koll på vilka svampsorter som du kan äta? Giftinformationscentralen har nämligen fått in en markant ökning av samtal gällande svampförgiftning under augusti månad. Därför vill vi gärna tipsa om fem råd till dig som planerar att gå ut för att plocka svamp:

  • Lär dig några svampsorter i taget och ät bara svamp som du med säkerhet vet är matsvamp.
  • Provsmaka inte, och lär ditt barn att aldrig smaka på svamp.
  • Plocka svamparna en och en, om du plockar slarvigt finns risk att få med giftiga svampar. Se till att den som rensar har tillräcklig kunskap om svamp.
  • Om du misstänker svampförgiftning ring Giftinformationscentralen för rådgivning. Gäller det barn ringer du till Giftinformationscentralen via 112. I mindre akuta fall kontakta Giftinformationscentralen på telefonnummer: 010 456 67 00.
  • Kontakta veterinären om du misstänker att din hund har fått i sig giftig svamp.

De allra flesta svampar är ogiftiga. Illamående och kräkningar kan förekomma efter svampförtäring och behöver inte betyda att svampen är giftig. Svamp är hårdsmält föda och en känslig färskvara vilket innebär att man kan må dåligt utan att för den skull vara förgiftad.

Vanliga symptom vid svampförgiftning

Vanliga symtom på svampförgiftning kan vara kraftiga vattentunna diarréer och kräkningar. Dessa kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.

Mer information

Vill du läsa mer om samt titta på bilder på våra giftigaste svampar kan du klicka på rubriken "Giftinformationscentralen" längre ner på sidan.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats