EPA-sommar

Vallentuna kännetecknas av vacker natur, slingrande vägar och imponerande historia. Det finns mycket att uppleva och se. Djupa skogar, fina sjöar, runstenar och ruiner. Som gjort för att glida runt i på fyra hjul.

Här hittar du förslag på några av de finaste turerna i Vallentuna kommun.

Badplatsrundan

Längd: 37 km

Start: Bergsjön i Kårsta

I Vallentuna kommun finns mer än 30 sjöar! Här finns många badmöjligheter – Om allt en kräver är att det ska vara blött. Men vill en ha brygga, omklädningsrum och kanske en eldstad, ja då är det framförallt tre badplatser som är aktuella: Bergsjöns badplats i Kårsta, Långsjöns badplats i Össeby-Garns socken Gustavs udde i Vallentuna socken.

1. Bergsjön i Kårsta

Bergsjön badplats

Bergsjön har gått från att vara en orörd och ostörd liten skogssjö till att bli en samlingsplats vid Kårsta stationssamhälle. Här finns strand, brygga, eldstad och omklädningsrum. Sjön är ganska grund och blir snabbt varm på sommaren. Under riktigt varma somrar kan vattentemperaturen uppnå långt över 25 grader.

Parkering finns vid Kårstaskolan, därifrån går en stig genom skogen till skogsbadet. Du kan alltså inte ta bilen ända fram till vattnet, men promenaden är ändå mödan värt!

2. Långsjöns badplats

Denna badplats ligger precis i anslutning till Rialavägen. Om du inte känner för att stanna till och ta ett dopp är det väl värt att istället åka vägen fram. Den slingrar sig nämligen förbi Långsjön, som är kommunens längsta sjö!

Men vid korsningen Rialavägen och Rumsättravägen finner du en badplats med strand, brygga och omklädningsrum. Där finns också möjlighet att grilla.

Dessutom är sjön rik på fisk, men tänk på att du måste ha tillåtelse av markägaren för att få fiska!

3. Gustavs udde

Friluftsliv I Vallentuna, badplats

Vallentuna kommuns nyaste badplats! Dessutom i kommunens största sjö - Vallentunasjön.

Badplatsen ligger 500 meter från Bällsta station och är en av de mest tillgängliga badplatserna vi har i kommunen. Till denna kommer du lätt fram med bilden.

Turen under tjugan

Epa-traktor, bilder för  fritidsförvaltningens satsning \

Längd: 800 meter

Start: Bilisten i Brottby

Denna tur är perfekt när plånboken sinar. Turen är 800 meter och beroende på hur du kör bör du klara denna tur under tjugo kronor. Tanka minsta möjliga mängd och bege dig ut på tur genom ett särpräglat kulturlandskap.

Under resans gång kommer du passera det gamla mejeriet från 1890 som förr förädlade mjölk som skeppades med ångbåt till Stockholm.

Vidare på vägen passerar du hembygdsföreningens lokaler på din högra sida. Här finns den gamla kvarnen från 1870 som föreningen själva har rustat upp. Föreningens syfte är att värna om bygdens miljö och föra detta vidare till kommande generation. Vill du veta något om din byggd är det till dessa du ska vända dig.

Vid hembygdsföreningen svänger du vänster, upp på den lilla grusvägen och genom den gamla allén som kan ha syftat till att ge skugga till de som färdats på vägen, eller bara fungerat som ett vackert inslag i naturen.

Efter allén kommer du fram till turens sista stopp – Össeby Kyrkoruin.

Össeby kyrka byggdes på 1200-talet. 1856 utsattes Össeby kyrka för en blixt under ett oväder. Blixten tände eld på kyrkan och det som återstod förföll sedan helt.

På 1960-talet bestämde sig ett gäng Össeby-bor att ruinen som fortfarande fanns kvar efter kyrkan var väl värd att bevara. Om de inte hade gjort ett stort arbete med att förstärka ruinen hade det nu bara varit en hög av sten här.

Historiska vingslag - åtta platser att besöka

Flygfoto över Markim kyrka

Längd: 23 km

Start: Lindholmens station

Denna tur är perfekt om du vill uppleva historien på nära håll! Här befinner du dig i en miljö som varit viktig för människan i minst 4000 år. När de första människorna bosatte sig i dessa trakter omgavs de av ett salt hav men när vattnet senare sjönk undan skapades jordbruksmarker – som än idag brukas av människorna i Markim och Orkesta.

När du åker på dessa vägar åker du sannolikt på samma vägar som människor rest på i tusentals år. En gång i tiden med båt, sedan till fots eller häst. Idag med EPA.

De åtta platserna tillsammans berättar om bygdens och Sveriges historia. Varje plats har en egen historia att berätta och tillsammans skapar de en världsunik bredd. Vägarna är i huvudsak asfalterade och ganska smala. 

1. Lindholmens gård & Vasakullen

Eken vid Vasakullen

Precis i anslutning till Lindholmen finns en kulle och på denna kulle finns en sten och denna sten finns till som ett minne av Gustav Vasas födelse och ära. Det sägs nämligen att han är född just här. Ingen kan bevisa om så verkligen är fallet, men vi vet att hans mormor bodde i Lindholmen åtminstone från februari 1496 till sin död 1527.

I anslutning till kullen finns en ganska stor parkering.

2. Granby gård

Granbyhällen

I hagen vid Granby gård finns Granbyhällen – till ytan är Upplands och kanske Sveriges största ristning. På Granby gård finns ett café som är öppet under helgerna. Här finns också en toalett.

3. Granbys torp

Hus bredvid en väg

När du åker vidare längs de slingrande grusvägen förbi Granby gård passerar du flera torp i det öppna landskapet. Dessa byggdes som arbetarbostäder, men är idag sommarstugeparadis.

4. Husby gård

Åk genom den lilla byg Husby som har i stort sett samma struktur som den hade under vikingatiden. Här finns också ett museum som visar på hur ett ganska rikt hem kunde se ut på 1800-talet.

5. Markim kyrka

Kvinna som sitter i gräset bredvid en runsten

Markims kyrka ligger inte "mitt i byn" som de flesta kyrkor gör, istället ligger den mitt på en kulle med hela socken runtomkring sig. Detta gör att utsikten från kyrkan är något alldeles särskilt. Här finns en stor parkering och toalett.

6. Snåttsta

Fortsätt förbi skylten "här slutar allmän väg" och ta en sväng förbi Snåttsta. I Snåttsta föddes en av de mäktigaste personerna i Uppland under medeltiden – Estrid Sigfastsdotter. 

7. Vaxtuna gravfält

Skog

Här, på en av de vackraste platserna i Vallentuna, finns ett gravfält som enligt vissa forskare är från tiden före Kristus. Om en inte vet att det är ett gravfält här kanske det är svårt att se spåren, men faktum är att det finns hela 200 fornlämningar på platsen, varav cirka 144 är runda stensättningar.

8. Orkesta kyrka

Vägen hit och vidare förbi är en smal, slingrande asfalterad väg som antagligen har gått samma sträckning i tusentals år. Vid Orkesta kyrka finns en stor parkering och et picknickbord.

Alla socknarna på en dag-turen

Längd: ca 6-7 mil

I Vallentuna kommun finns åtta socknar som alla har sina speciella egenskaper och guldkorn. Gemensamt är att samtliga är väl värda ett besök!

Vad en socken är? Jo, det är ett område som förr fungerade som en plats där ofta beslut fattades gemensamt. Varje socken hade en egen kyrka och ofta där igenom ett eget styre.

 

1. Vada

Vada sjökullar

Vada är den näst minsta socken i kommunen, och den enda som inte i någon del genomkorsas av någon stor väg. Inom socknen finns flera mindre vägar som följsamt slingrar sig genom landskapet.

Ett av de bästa stoppen för att uppleva Vada socken är helt klart vid Vada kyrka. Här finns en stor parkering. Förslagsvis tar du och hoppar ut bilen här och går bakom kyrkan. Där finns som en platå att stå på och utsikten är helt magnifik. Här har du nämligen en vy över Vada Sjökullar – ett gammalt gravfält. Gravfältet är 315 gånger 110 meter stort och omfattar över hundra fornlämningar, däribland de stora gravhögarna som syns extra väl.

2. Angarn

Om du åker till Öland någon gång och frågar någon ölänning om de vet vad Vallentuna är, då svarar de som bor där "Ja men... Är det inte där som Angarnssjöängen ligger?"

Ölänningarna har koll. Här finns nämligen ett nationellt eftertraktad besöksmål. Med stor parkering, grillstad, offentlig toalett, spänger att gå på och spännande natur.

3. Vallentuna

Ungdomar som står vid sina bilar

I Vallentuna centrum finns flera mysiga restauranger och kaféer där du kan fylla på med nya krafter inför resten av resan. I Vallentuna kulturhus kan du låna böcker, film och spel och uppleva konserter och teater.

Är det en varm dag och du känner för att svalka av dig? Ta då ett besök på Kvarnbadet.

4. Orkesta

I Orkesta finns en av Vallentuna kommun större tätorter: Lindholmen. Här finns både bibliotek, frisör, skola och utegym. Samt ICA-butik och bygdegård.

Gillar du retroprylar? Strax bakom Lindholmens gård, vackert beläget med utsikt över Storsjön, ligger ett stort rött magasin. I detta magasin huserar två farbröder en stor antikaffär med prylar från när och fjärran. Varje söndag 11-16 under sommarhalvåret är det öppet. Så gör en söndagsutflykt till antikaffären, kom och titta, handla och fika! En guldpeng för kaffe och hembakad kaka.

5. Markim

Hur många hästkrafter har du? I Markim finns det många – här finns ett stall i varje hörn.
Det enda som det finns mer av än hästar i Markim är nog kurvor. Här finns ett vägnät som varit sig likt i bortåt 1000 år. Kurvorna har skapats utifrån landskapets förutsättningar och fungerar nu för både ridning, cykling och motorburet. Glid runt i ett böljande landskap och njut av det som människor och naturen skapat under tusentals år.

6. Frösunda

Skog

Om det inte hade varit för motorintresserade ungdomar skulle inte Frösunda sett ut som det ser ut idag. När stationshuset byggdes 1885 var Frösunda en sprudlande knutpunkt för trakten. Men på 70-talet var det andra tider. Stationshuset var i bedrövligt skick och det var nära att huset revs.

Men då kom Vallentunas ungdomar och däribland raggarklubben Hot Generation med ett tydligt budskap: Vi behöver en lokal! Nu blev det inte en lokal som i första hand var för motorintresserade, men huset köptes av en privatperson för alla ungdomar i området, en fritidsgård för alla.

Idag hänger hembygdsföreningen här som skapar aktiviteter året runt för alla åldrar.

7. Kårsta

Cocos- och chokladbollar? Ja tack. I Kårsta kan du utöver av slingrande vägar och vackra vyer även njuta av fabriksförsäljning av Ländias härliga bakverk på Roslagsstoppet. Fabriken som tillverkar sötsakerna flyttades hit under tidigt 60-tal till Vallentuna kommun och bröderna som startade verksamheten härstammar från Kårsta by. Idag har företaget 12 anställda och tillverkar ca 80.000 bollar/dag.

Varje söndag hela sommaren arrangeras också bakluckeloppis i Roslagsstoppet.

8. Össeby - Garn

Bil

I denna socken ligger Brottby-Karby, Vallentuna kommuns näst största samhälle. Ett självklart stopp är såklart Fritidsgården Haket, men om du vill ge dig ut på vildare äventyr finns också Stockholms läns sista vildmark bevarade här i Össeby-Garn.

Området kring Tärnan lämpar sig bäst för dig som vill uppleva naturen på egen hand, som söker avskildhet och vildmarkskänsla. Om ärligheten ska fram är det svårt att säga vart som är bästa platsen att åka till för att uppleva denna vildmark, så testa dig fram?

Evenemang och upplevelser

Här på webben hittar du en samlingssida med evenemang samt utställningar som Vallentuna kommun arrangerar. När det gäller andra upplevelser är innehållet under uppbyggnad.

Evenemang och upplevelser

Barn och en vuxen dansar med ballonger
Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats