Vuxenutbildning
KCNO, Kunskapscentrum Nordost, ansvarar för antagning till kommunal vuxenutbildning för dig som bor i Vallentuna, Danderyd, Täby, Vaxholm och Österåker. Vuxenutbildningen omfattar gymnasial vuxenutbildning, grundläggande vuxenutbildning och SFI, svenska för invandrare.
Vuxenutbildning vänder sig till dig som:
- är minst 20 år och saknar grundskole- eller gymnasieutbildning
- saknar grundläggande behörighet för högskolestudier
- behöver komplettera för särskild behörighet avseende studier på högskola, universitet eller kvalificerad yrkesutbildning
Du gör din ansökan via KCNOs webbplats, du kan söka enstaka kurser eller hela kurspaket. Du kan själv välja studieform, det vill säga om du vill läsa på distans eller i klassrum. Det finns också möjlighet att välja olika studietakter.
Komvux som anpassad utbildning
Komvux som anpassad utbildning är för dig som fyllt 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada.
Du kan läsa kurser på både grundläggande och gymnasial nivå. För att få läsa på Komvux som anpassad utbildning behöver du omfattas av lagen om stöd och service (LSS) och sakna kunskaper i det som kursen kan ge men ha förutsättningar för att klara kursen.
Vill du veta mer om Komvux som anpassad utbildning kan du kontakta KCNO via deras kontaktformulär.
Studie- och yrkesvägledning
På KCNOs webbplats finns svar på de vanligaste frågorna om vuxenutbildning och SFI. Där finns också information om studie-och yrkesvägledning och hur du gör om du vill komma i kontakt med en vägledare.
Självservice på plats
I KCNOs Självservice finns tillgång till datorer där du kan göra din ansökan till studier via KCNO, söka information om eftergymnasiala studier eller boka tid för vägledningssamtal. Du kan även anmäla dig till SFI. På plats i lokalen finns personal som kan ge dig stöd om du behöver och som kan guida dig rätt med dina frågor.
Läs mer om öppettider och hur du hittar till självservice här KCNOs webbplats
I KCNO:s Lärcentrum kan du få stöd inför och under dina studier. Det kan handla om stöd i svenska, hjälp med studieteknik eller information om studier. Studie- och yrkesvägledare och pedagoger finns på plats för att du ska kunna få hjälp med det du behöver.
Studiemedel
När du studerar på Vuxenutbildning har du möjlighet att söka studiemedel av CSN. Vilka bidrag och lån du kan få beror bland annat på vad du ska studera, hur gammal du är och din studietakt.