Val till gymnasiet
Drömmer du om att vara med och påverka Sveriges och världens miljö- och klimatfrågor, starta eget inom träning och hälsa, starta eget hunddagis eller katthem eller bli en av Sveriges skickligaste yrkesförare? Då kan din dröm starta hos oss! På Vallentuna gymnasium har vi många olika program, både yrkesprogram och högskole-förberedande program. Läs mer om våra program, se filmer på våra elever när de berättar om hur det är att gå i skola på Vallentuna gymnasium och gör din ansökan nedan.
Välkomna till Vallentuna gymnasium!
Det är gymnasieantagningen i Stockholms län som sköter antagningen till gymnasiet. Du ansöker på deras webbplats. Länk till ansökan finns längre ner på denna sida.
Viktiga datum 2025
- Vecka 3 - Under vecka 3 kommer lösenordsbrevet med dina inloggningsuppgifter fram till dig via posten.
- 15 januari - 17 februari - Under den här perioden gör du din ansökan.
- 15 april - 15 maj - Preliminärantagningen är klar. Antagningspoäng visas. Ansökningswebben är öppen för omval. Du kan ändra i din ansökan eller göra en ny ansökan.
- 1 juli - Du kan logga in på ansökningswebben och se ditt slutliga antagningsbesked. Du använder samma inloggningsuppgifter som när du ansökte.
- 30 juli - 5 augusti - Första reservantagningen är klar. Du som har fått ett förändrat antagningsresultat behöver logga in och svara på ditt nya besked senast den 5 augusti.
- 8 - 12 augusti - Andra reservantagningen är klar. Du som har fått ett förändrat antagningsresultat behöver logga in och svara på ditt nya besked senast 12 augusti.
- 13 -31 augusti - Gymnasieskolorna tar över reservantagningen. Fram till och med 31 augusti ska gymnasieskolorna följa Gymnasieantagningens reservlistor.
Gymnasieutbildning i Stockholms län
Vallentuna kommun ingår i ett samverkansavtal om gymnasieutbildning, som avser alla nationella gymnasieprogram. Som elev kan du fritt söka gymnasieutbildning i Stockholms län och antagningen sker utifrån behörighet och betyg.
Avtalet innefattar samtliga 26 kommuner i Stockholms län samt Håbo kommun i Uppsala län. Syftet med avtalet är:
- att uppfylla Skollagens krav (16 kap 42 §) på ett allsidigt utbud av program.
- att kommunala och fristående gymnasieskolor ska kunna konkurrera på lika villkor.
- att med elevperspektivet i fokus bredda tillgången till utbildningsvägar för den enskilde eleven.
- att fördela sökandetrycket på flera skolor med effekten att fler elever blir antagna på det program de helst vill gå.
- att alla sökande blir mottagna på lika villkor i samverkanskommunerna.
Om du inte är behörig
Du ska söka ett introduktionsprogram utifrån dina önskemål och förutsättningar. Det finns inget samverkansavtal mellan Stockholms kommuner vilket innebär att du inte alltid har möjlighet att komma in på ett visst program på en viss skola. Prata med studie- och yrkesvägledaren på den skolan du går på idag eller vänd dig till kommunens aktivitetsansvarige.
Om du vill göra ett sent ändringsval eller om du inte kommer in på något program du sökt
Vill du göra ett sent ändringsval eller om du inte kommer in på något av de program du sökt, vänd dig snarast till kommunens aktivitetsansvarige eller gymnasieantagningen. Kommunens studie- och yrkesvägledarna har drop-in de första dagarna i juli, efter slutlig antagning. Datum och tider presenteras på kommunens webbplats i slutet av juni.