Start / Förskola och skola / Grundskola och fritidshem / Nyheter grundskola och fritidshem / Rosendalsskolan inför mobilförbud för alla elever

Rosendalsskolan inför mobilförbud för alla elever

Igår besökte statsminister Ulf Kristersson en skola i Åkersberga som har infört mobilförbud under skoltid. I Vallentuna kommun har Erik Byström, rektor på Rosendalsskolan, tillsammans med skolans personal infört ett mobilförbud för alla elever från och med denna läsårsstart."

Rektor Erik Byström förklarar bakgrunden till beslutet:

"Vi införde förbudet eftersom vi under flera år har sett att mobilerna haft en stor negativ inverkan på eleverna inom många områden. Genom att begränsa mobilanvändningen vill vi uppmuntra eleverna att prata mer med varandra, träna på socialt umgänge, skapa fler goda relationer och förbättra sin hälsa. Vi vill också ge hjärnan möjlighet till återhämtning utan skärmar och uppmuntra till en fritid som innehåller mer än bara skärmtid. Målet är att hjälpa både elever och föräldrar att bättre reglera skärmanvändningen, vilket i slutändan leder till elever som orkar mer, lyckas bättre och mår bättre."

På frågan om hur reaktionerna varit säger Erik Byström:

"Jag har fått några mejl från vårdnadshavare som varit mycket tacksamma över att vi infört förbudet. En elev tyckte att beslutet var dåligt, men majoriteten som har pratat med mig delar min uppfattning att beslutet gynnar dem."

Personalen har redan sett positiva effekter av mobilförbudet:

"Resultaten hittills är fantastiska. Ett exempel är att vi har fått fler matgäster bland de äldre eleverna, och att de nu sitter och pratar runt borden under måltiderna. Vi ser också att eleverna umgås mer, spelar spel och rör på sig under rasterna."

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats