Utökad vistelsetid utöver förskolans ordinarie öppettider
För att erhålla förskola eller pedagogisk omsorg utöver ordinarie öppettid krävs det att det rör sig om ett regelbundet och kontinuerligt omsorgsbehov. Ansökan lämnas till rektor på förskolan som fattar beslut. Till ansökan ska bifogas arbetsgivarintyg samt arbetsschema.
Förskolan har, om behov kan styrkas, skyldighet att hålla öppet mellan kl. 06.00 - 18.30. I första hand ska en dialog mellan vårdnadshavaren och arbetsgivaren upprättas om att försöka schemalägga vårdnadshavarens arbetstid efter förskolans öppettider 06:00-18:30.
Vistelsetid vid föräldraledighet eller arbetssökande
Barn, vars föräldrar är arbetssökande eller föräldralediga med yngre syskon som ej börjat på förskola, erbjuds vistelsetid mellan 15- 25 timmar per vecka under fyra dagar/vecka. Barn som går 15 timmar/vecka erbjuds vistelsetid på förskola under skolans lov. Barn som går 25 timmar/vecka är lediga på skolans lov.
Väljer man 25 timmar skrivs ett avtal med förskolan. Blankett hittar du längre ner på sidan. Avtalet är bindande och giltigt under ett år från det att avtalet skrivs. Om föräldraledighet upphör eller vårdnadshavaren börjar arbeta inom detta år avslutas avtalet.
Vallentuna kommun har riktlinjen att så snart vårdnadshavaren tar ut föräldraledighet går barnet ner i vistelsetid på förskolan. Om vårdnadshavaren arbetar hela tiden fram till förlossningen, ska barnets tider på förskolan ändras i samband med syskonets födelse. Detta kan se olika ut i olika kommuner runt om Stockholm.
Har jag rätt att ha mitt barn på förskola som vanligt om jag får graviditetspenning?
Ditt barn har rätt till ordinarie tid på förskolan under den tid du får graviditetspenning. Efter barnets födsel har ditt barn rätt till förskola utifrån vad som gäller för föräldraledig vårdnadshavare.
Sjukskrivning
Är vårdnadshavare sjukskriven från arbete eller studier har barnet rätt till samma vistelsetid som innan sjukskrivningen. Rektor kan begära in intyg som styrker sjukskrivningen samt arbetsschema.
Är vårdnadshavare sjukskriven under sin föräldraledighet för vård av annat barn, har barnet rätt till samma vistelsetid på förskolan som gällde före föräldraledigheten under de kalenderdagar som ingen tar ut föräldraledighetsdagar. Rektor kan begära in intyg som styrker att föräldraledighetsdagar inte tas ut.
Vistelsetid på förskola vid permittering
Permittering innebär att en person är tillfälligt arbetsbefriad av sin arbetsgivare, men fortfarande har kvar sin anställning. Är vårdnadshavare permitterad från sitt arbete gäller följande:
• Innebär permitteringen att vårdnadshavare är helt arbetsbefriad har barnet rätt till en vistelsetid motsvarande reglerna för föräldraledighet/arbetssökande.
• Innebär permitteringen att vårdnadshavare är arbetsbefriad på deltid och står till arbetsgivarens förfogande, har barnet rätt till en vistelsetid som motsvarar vårdnadshavares nya arbetstid inklusive resväg.
Det räcker med att en av barnets vårdnadshavare är permitterad för att detta ska gälla. Då du som är korttidspermitterade ska stå till din arbetsgivares förfogande, kan omsorgsbehovet komma att förändras med kort varsel. Det är därför viktigt att du meddelar ändring av och registrerar ny vistelsetid så snart du vet att du ska återgå helt eller delvis i arbete.