Vad räknas som inkomst?
Som inkomst räknas till exempel:
- Lön och andra ersättningar
- Överskott av näringsverksamhet
- Familjehemsföräldrars arvodesersättning
- Pension (ej barnpension)
- Livränta
- Föräldrapenning
- Sjukpenning/sjukbidrag
- Arbetslöshetsersättning
- Kontant arbetsmarknadsstöd
- Utbildningsbidrag för arbetsmarknadsutbildning (ej CSN)
- Familjebidrag i form av familjepenning
- Dagpenning vid repetitionsutbildning för värnpliktiga med mera
- Vårdbidrag för barn (arvodesdelen)
Inkomstuppgifter
Om hushållets gemensamma inkomst är mindre än 56 250 kr per månad före skatt är det viktigt att du registrerar dina inkomstuppgifter, så att du inte betalar för mycket i avgift. Om du inte registrerar dina inkomstuppgifter kommer vi att fakturera dig maxtaxa för barnomsorg.
Om hushållets gemensamma inkomst är mer än 56 250 kr per månad före skatt behöver du inte registrera dina inkomstuppgifter. Avgiften för barnomsorg blir då maxtaxa.
Mottagare av barnomsorgsfaktura
Vårdnadshavare i hushållet där barnet är folkbokfört debiteras avgiften för placerade barn. Med hushåll där barnet är folkbokfört avses ensamstående och makar.
Med makar jämställs personer som, utan att vara gifta med varandra, lever tillsammans (dvs. under äktenskapsliknande förhållanden) och har gemensamt barn eller är folkbokförda på samma adress.
För makar med såväl gemensamma som inte gemensamma barn beräknas avgiften på makarnas sammanlagda inkomster.
För familjehemsplacerade barn beräknas avgiften på inkomsterna i det hushåll där barnet är placerat.
Vårdnadshavare är skyldig att skyndsamt lämna inkomstuppgifter på Vallentuna kommuns hemsida. Lämnas ingen inkomstuppgift debiteras hushållet maxtaxa.
Vad gör jag om jag har betalat fel avgift?
Registrera den inkomst du har nu och kontakta sedan oss. Förbered dig gärna genom att ta fram underlag som styrker din inkomst.
Avgift under sommar eller semester
Avgiften för förskola och pedagogisk omsorg är fördelade på årets 12 månader. Det innebär att en avgift betalas även under ledigheter, till exempel sommarsemester och jullov.
När du som vårdnadshavare har semester är ditt barn ledigt från förskolan.
Har du inte möjlighet att vara hemma och ta emot pappersfakturan finns följande alternativa sätt för betalning:
- Anmäla autogiro. Se mer information på https://www.vallentuna.se/kommun-och-politik/kommunfakta/ekonomi/fakturor-och-autogiro/
- Gå in på din banks webbsida och gör en anmälan för e-faktura.
Var uppmärksam på att alla dina fakturor dras vi autogiro. Är det någon faktura som ej dragits är du välkommen att ringa eller mejla Kontaktcenter för att få betalningsuppgifter.
Vistelsetid vid föräldraledighet eller arbetslöshet
Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga med yngre syskon som ej börjat på förskola, erbjuds vistelsetid mellan 15- 25 timmar per vecka under fyra dagar/vecka. Barn som går 15 timmar/vecka erbjuds vistelsetid på förskola under skolans lov. Barn som går 25 timmar/vecka är lediga på skolans lov.
Väljer man 25 timmar skrivs ett avtal med förskolan. Blankett hittar du längre ner på sidan. Avtalet är bindande och giltigt under ett år från det att avtalet skrivs. Om föräldraledighet upphör eller vårdnadshavaren börjar arbeta inom detta år avslutas avtalet.
Vallentuna kommun har riktlinjen att så snart vårdnadshavaren tar ut föräldraledighet går barnet ner i vistelsetid på förskolan. Om vårdnadshavaren arbetar hela tiden fram till förlossningen, ska barnets tider på förskolan ändras i samband med syskonets födelse. Detta kan se olika ut i olika kommuner runt om Stockholm.