Start / Evenemang och upplevelser / Evenemangskalender / Synligt, osynligt - Om bildspråket i Alfons-böckerna

Synligt, osynligt - Om bildspråket i Alfons-böckerna

Annika Gunnarsson, filosofie doktor i Konstvetenskap som skrivit en avhandling om Alfons Åberg, berättar om vad vi, oavsett ålder, lär oss när vi tittar på bilder
i bilderböcker. Annika är verksam som intendent på Moderna
Museet.

Föredraget är gratis och riktar sig till vuxna.

 

Lite mer om föredraget och Annika Gunnarsson:

Vet du vad Alfons pappa heter i förnamn?

Konstnären och författaren Gunilla Bergström (1942-2021) gav ut 26 berättelser om Alfons Åberg. Hennes första bok God natt, Alfons Åberg, 1972 introducerade en liten pojke som skickar sin pappa på hämta-, titta- och leta-uppdrag, för att fördröja kvällens sänggående. Men mitt i alla bestyr slocknar pappan, och det blir Alfons som stoppar om honom, innan han själv kryper ner i sin säng och somnar. Så börjar Alfons väg mot ett mega-kändisskap i bilderboksvärlden.

Varje bok om Alfons är en enskild berättelse. Tillsammans utgör de en egen Alfonsvärld. I den finns det synliga och det osynliga i nära förening med vartannat. För det är inte bara det du ser som finns. Även det som inte syns finns, och har betydelse för hur du uppfattar och tolkar vad du upplever att du ser. Vad skiljer till exempel en låtsaskompis från ett spöke i Alfons och pappans värld? När försvann saften ur glaset, och hur ser man att pappan och Alfons har tråkigt när julen är slut? Det här och lite till kommer jag att tänka kring i föredraget Alfons Åberg - Synligt, osynligt.

Jag har alltid varit intresserad av bilder, alltifrån reklam till storslagen konst. Därför har jag bildat mig inom konsten att se. Varje dag tittar jag på, tänker kring och tolkar bilder. Det har gjort mig bra på att observera, reflektera och analysera sakers tillstånd. Bilder är källmaterial och kräver god kännedom om de kontexter som de uppkommer och verkar i. Som specialist på ett museum forskar jag kring, utvecklar och förmedlar hur bildkonst används och hur den påverkar oss i våra dagliga liv. Det är kunskap som många kan ha nytta av att känna till, då de flesta av oss har ett behov av förstå vad som åskådliggöras inför våra ögon.

Annika Gunnarsson
Filosofie doktor i Konstvetenskap

 

 

Datum

27 april Kl. 14.00 - 15.00

Plats

Plats: Stora mötesrummet, Vallentuna Kulturhus

Adress: Allévägen 1

Kontakt

Arrangör: Kultur Vallentuna

Telefon: 0766415354

E-post: kultur@vallentuna.se

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats