Start / Bygga, bo och miljö / Vatten och avlopp / Kommunalt dricksvatten

Kommunalt dricksvatten

Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och det är viktigt att det är rent och hälsosamt att dricka. Den som producerar dricksvatten eller förser konsumenter med dricksvatten är ansvarig för att dricksvattnet är säkert. Dricksvatten är därför skyddat genom lagstiftning och kontrolleras regelbundet för att hålla hög kvalitet. Livsmedelsverket är den myndighet som beslutar om vilka krav som dricksvattnet måste uppfylla.

Kommunalt dricksvatten

Vallentuna kommun har ingen egen produktion av dricksvatten. Kommunen är istället medlem i kommunalförbundet Norrvatten som producerar dricksvatten i Görvälnverket som ligger vid Mälaren i Järfälla kommun.
Norrvatten producerar ett vatten av hög kvalitet till 14 norrortskommuner. Kommunerna är: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.
Läs mer om Norrvatten på: Norrvatten.se

Roslagsvatten AB är ansvarig för distributionen av det kommunala dricksvattnet fram till fastighetsgränsen. Läs mer om Roslagsvatten på: Roslagsvatten

 Det kommunala dricksvattnets kvalitet 

Norrvattens dricksvatten håller en hög och jämn kvalitet och kontrolleras noggrant. Samtliga kvalitetsmått håller sig gott och väl inom Livsmedelsverkets uppsatta krav. Vattenprover tas kontinuerligt både vid intaget till vattenverket, under beredning samt på representativa platser i kommunen.

Du kan läsa mer om dricksvattenkvalitet och kontroll av dricksvattnet på Norrvattens hemsida samt ta del av medelvärden av vattenkvalitet, se länk nedan.

Enskilda och samfällda dricksvattenanläggningar 

Vattentäkter eller ett distributionsnät som levererar mer än 10 m3 vatten per dag eller till mer än 50 personer klassas som en livsmedelsverksamhet. Den som ansvarar för dessa anläggningar måste följa gällande dricksvattenföreskrifter samt registreras hos den lokala kontrollmyndigheten. Detta gäller även vattentäkter som levererar vatten till en kommersiell eller offentlig verksamhet.
Du kan läsa mer om små dricksvattenanläggningar hos Livsmedelsverket, se länk nedan.

Om vattnet förorenas eller försvinner 

Ett sätt att förbereda sig på inför en händelse där kvalitet och tillgång till vatten påverkas är att förvara en lämplig mängd vatten i din bostad, till exempel i form av fyllda flaskor i en krislåda. Om en samhällskris inträffar i Vallentuna kommun och där tillgången till rent vatten minskar kommer du att få mer information om hur du ska agera via kommunen.

 

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats