Håll regelbundet koll på vattenkvaliteten
Både vattenkvalitet och vattentillgång kan förändras med tiden av olika orsaker. Många brunnsägare tar bara prov på sitt dricksvatten då de känner smakförändringar, då vattnet luktar konstigt eller då vattnet börjar ändra färg. Men det kan vara problem med vattnet utan att du märker av det.
Livsmedelsverket rekommenderar att vatten från egen brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk ska provtas minst vart tredje år. Om fler än två fastigheter är anslutna till samma vattentäkt bör vattnet provtas minst en gång per år. Detsamma gäller om det finns små barn i hushållet.
Grundvattennivå och nederbörd är vanliga orsaker till variation i dricksvattenkvaliteten. Det är därför viktigt att kontinuerligt ta prover för att se vad som är brunnens normala vatten och vad som är normala eller onormala variationer. Detta har betydelse för om desinfektion eller om filter behöver installeras.
Skötsel av liten dricksvattenanläggning (livsmedelsverket.se)
Problem med dricksvattnets kvalitet (livsmedelsverket.se)
Så här tar du vattenprov på din brunn
Vallentuna kommun har ett avtal med Eurofins och erbjuder rabatterade priser för brunnvattensanalyser om brunnen ligger i kommunen. Då avtalet är inte bindande kan du vända dig till vilket leboratorium som helst. Se lista över ackrediterade laboratorier Swedac.se
Här kan du läsa prislistan för brunnsvattenanalyser i Vallentuna kommun.
Vilka parametrar som bör analyseras kan skilja från brunn till brunn. Miljöavdelningen rekommenderar att både mikrobiella och kemiska parametrar analyseras. Vanligtvis finns färdiga analyspaket som ofta anpassade till Livsmedelsverkets rekommendationer. Utifrån tidigare resultat kan det också finnas behov att undersöka andra specifika parametrar, exempelvis radon eller PFAS.
De rabatterade priserna förutsätter att du själv:
• Hämtar provtagningskärl och provtagningsinstruktioner i Kulturhuset, se aktuella öppettider.
• Tar provet enligt instruktionerna. OBS ta provet samma morgon som du ska lämna in det till kommunen.
• Återlämnar proven till Kontaktcenter i Kulturhuset måndagar (måndagar och torsdagar maj-augusti) innan klockan 12:00. Tänk på att hålla provet i kylskåps tempererat tills du lämnar in det. Vatten prov är en färskvara.
Efter att du har lämnat in dina prover tar det ca 10 arbetsdagar att få provtagningsresultatet. Du får resultaten och fakturan skickade till den e-postadress du angivit.
Följande dagar kan du inte lämna in vattenprover:
• Måndag 1 november 2024
Råd kring vattenprov och analys av dricksvattnet(livsmedelsverket.se)
En provtagning bör innehålla:
- Mikrobiologisk analys (bakterier)
- Kemisk analys (bland annat salter och fluor)
- Radon
Ibland kan även andra analyser vara befogade, exempelvis för uran, arsenik eller bekämpningsmedel. Rådgör gärna med miljöavdelningen på samhällsbyggnadsförvaltningen eller provtagningslaboratorierna om du tror att sådant behov finns.
Prisexempel (inkl moms) några vanliga analyspaket:
- Mikrobilologisk: 189 kr
- Kemisk: 657 kr
- Tungmetaller: 102 kr
- PFAS (PFAS21): 2595 kr
Enskilda analyser:
- Radon (rek. till borrad brunn): 167 kr
- Endast klorid: 100 kr
- Kvicksilver Hg 364 kr
Att anlägga en enskild brunn
Du behöver i de flesta fall inget tillstånd från kommunen för att anlägga en dricksvattenbrunn för husbehov för en- eller tvåfamiljsfastighet. Till husbehov räknas dryck, matlagning, tvätt och hygien.
Följande kan vara bra att tänka på innan du börjar borra:
• Kontrollera var grannarnas avlopp finns och informera brunnsborraren om detta.
• Anlita en certifierad brunnsborrare.
• Kontrollera att brunnsborraren följer anvisningarna i Normbrunn 16 som är en standard framtagen av Sveriges Geologiska Undersökningar, SGU.
Att anlägga brunn (Sveriges geologiska undersökning - SGU)
Att tänka på när du köper hus med egen brunn
• Vad det är för typ av brunn, grävd eller borrad? En borrad brunn har ofta lägre kapacitet och är känsligare för föroreningar från omgivningen.
• Brunnens kapacitet bör även kontrolleras så att vattnet räcker för den verksamhet man har tänkt bedriva på gården. En brunnsborrare kan hjälpa dig att ta reda på brunnens kapacitet.
• När togs prover senast och vad var resultatet? Om resultaten visar att vattnet är otjänligt kan du behöva reparera brunnen eller installera någon typ av rening.
• Vilket skick är brunnen i? Kontrollera att det inte finns synliga sprickor i brunnslocket eller brunnens väggar och att det inte finns sättningar som skapar stående vatten ovanför brunnen. Detta kan göra att vatten tar sig in utifrån.
Här kan du läsa mer om att köpa eller sälja hus med egen brunn: Livsmedelsverket.
Registrera din brunn i Brunnsarkivet
De senaste årens torka har för många privata brunnsägare inneburit vattenbrist i brunnen och ibland också problem med vattenkvaliteten.Genom att registrera din brunn i SGS:s Brunnsarkiv kan du bättre skydda din brunn.
För att kunna förbereda utsatta områden för framtida situationer med vattenbrister och planera den lokala vattenförsörjningen är det viktigt att ha tillgång till lokal information om vattensituationen och vattenkvalitet i brunnar.
Brunnsarkivet används för att lokalisera brunnar som kan påverkas av ändringar i översiktsplaner och detaljplaner, infrastrukturprojekt eller i tillstånds/anmälningsärende till nya brunnar i samma område.
När du registrerar din brunn och lämnar information om vattnets kvalitet och kvantitet, bidrar du till att vi gemensamt får bättre kunskap om tillgången och kvaliteten på grundvattnet i olika områden inom kommunen. Den informationen är viktig för kommunen som planeringsunderlag för VA-utbyggnad och framtida behov av dricksvatten. En registrerad brunn har också större möjlighet att skyddas av räddningstjänsten vid en miljöolycka.
Registrera din brunn i Brunnsarkivet