Enskilt avlopp

Ett standardhushåll använder dagligen cirka 800-1000 liter vatten som blir förorenat och måste tas omhand innan det släpps ut. Om det inte finns möjlighet att ansluta fastigheten till det kommunala avloppsnätet behöver du ordna en egen avloppslösning.

I Vallentuna kommun finns ungefär 2 800 enskilda avloppsanläggningar.

Det är mycket viktigt att det enskilda avloppet underhålls och sköts på rätt sätt för att förhindra smittspridning till dricksvattenbrunnar, badplatser samt för att minska syrebrist och övergödning i vattendrag.

Utsläpp av avloppsvatten räknas som en miljöfarlig verksamhet enligt Miljöbalken. Du som är fastighetsägare och har enskilt avlopp är verksamhetsutövare. Du ansvarar för att se till att avloppsanläggningen uppfyller de lagstadgade kraven.

Om du ska anlägga en ny eller ändra en befintlig avloppsanläggning måste du först göra en ansökan om tillstånd eller anmälan till Bygg- och miljötillsynsnämnden. Om du anlägger en avloppsanläggning utan att anmäla eller ansöka om tillstånd riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift.

 

Minireningsverk och andra avancerade avloppsanläggningar

För dig som har ett minireningsverk eller en annan avancerad avloppsanläggning gäller krav på egenkontroll och provtagning. I ditt tillståndsbeslut för avloppsanläggningen framgår vilka krav som gäller. Hittar du inte tillståndsbeslutet kan Miljöavdelningen på Vallentuna kommun hjälpa dig.


I tillståndet kan det finnas villkor om:

  • Krav på service/underhåll av sakkunnig
  • Krav på provtagning av behandlat avloppsvatten (utgående renat vatten)
  • Krav på att skicka in analysresultat från avloppsvattenprov till kommunen
  • Gränsvärden för utsläpp från avloppsanläggningen


Ett vanligt villkor är att provtagning ska ske 6 månader efter idrifttagande av anläggningen. Nämnden kan även kräva provtagning och andra redovisningar vid andra tillfällen. Uppfylls inte utsläppsvillkoren enligt tillståndet kan du behöva se till att anläggningen ses över/åtgärdas och därefter provtas igen.

När du skickar in resultat från provtagning av reningsverket till miljöavdelningen ska du även bifoga serviceprotokoll från senaste service av avloppsanläggningen

Vanliga frågor och svar om enskilt avlopp

Kostnad för handläggning av ansökan om enskilt avlopp?

Miljöavdelningen tar ut en avgift för handläggningen för ansökan/anmälan för enskilt avlopp enligt gällande timtaxa. För år 2025 är timtaxan 1483 kr.

De vanligaste handläggningstiderna är:


• WC och BDT:  8 timmar
• BDT:  8 timmar
• BDT+ Mulltoa/Förbränningstoalett:  8 timmar
• WC till sluten tank: 4 timmar
• Annan toalett än WC: 2 timmar

 

Vad ska en ansökan innehålla?

En ansökan om enskilt avlopp eller en anmälan ska innehålla en ifylld blankett samt en situationsplan och en sektionsritning för att vara komplett. Ansöker man om en infiltrationsanläggning ska man även bifoga ett resultat från en jordprovsanalys (se mer nedan).

En situationsplan ska innehålla:

  • Vilka hus som ska vara kopplade på avloppet.
  • Varje del i avloppsanläggningen ska vara markerat på kartan (ex. slamavskiljare, fördelningsbrunn, markbädd).
  • Finns det en utsläppspunkt ska den markeras i kartan.
  • Platsen där slamtömningsbilen ska stå ska markeras.
  • Egen dricksvattentäkt samt närmsta grannars dricksvattentäkt ska ritas ut. Avståndet från dricksvattentäkt till avloppsanläggning ska skrivas ut i meter
  • Eventuellt borrhål för bergvärme ska ritas ut.
  • Avstånd till närmsta fastighetsgräns ska skrivas ut i meter.

En sektionsritning ska innehålla:

  • En bild på hela avloppsanläggningen sett från sidan.
  • Längd, bredd och djup på anläggningen ska skrivas ut i meter.
  • Alla jordlager och fyllnadslager ska visas i sektionsritning samt hur tjocka dessa lager ska vara (i cm eller mm).
  • En bild på hela avloppsanläggningen sett uppifrån för att visa hur mångra spridarledningar det ska finnas samt avståndet mellan dessa.

Hur lång tid tar det att få tillstånd för enskilt avlopp?

Om ansökan är komplett så får du svar inom 6 veckor. Tänk på att vara ute i god tid eftersom det kan behövas kompletteringar och grannyttranden.

 

Vad menas med WC- och BDT-avlopp?

WC-avlopp är avlopp för vattentoalett.

BDT-avlopp är avlopp för Bad- Disk- och Tvättvatten.

Provtagning av minireningsverk och andra avancerade avloppsanläggningar

Vad ska analyseras?

Om du har villkor om provtagning (i ditt tillståndsbeslut) ska du kontrollera vilka analyser av utgående vatten från avloppsanläggningen som behöver göras.

Vanligt är till exempel att följande parametrar ska analyseras:

  • Biokemisk syreförbrukning (BOD7 eller BOD5)
  • Totalfosfor (Ptot)
  • Totalkväve (Ntot)

I vissa avloppstillstånd finns det även villkor om provtagning av bakterier, följande är vanliga parametrar:

  • E. coli
  • Intestinala enterokocker

Provtagningsflaskor för avloppsvatten får du från det laboratorium du väljer att anlita.

Hur provtar jag?

Det är viktigt att provet tas på rätt ställe i avloppsanläggningen, annars kan det bli fel och provet behöver göras om. Ibland kan det serviceföretag du anlitar hjälpa till med provtagning av utgående vatten. I annat fall behöver någon annan sakkunnig genomföra provtagningen för att det ska bli rätt.
Du kan även få instruktioner från tillverkaren av avloppsanläggningen var i anläggningen du själv tar provet.

Hur hittar jag ett laboratorium att skicka vattenprovet till?

Du behöver anlita ett ackrediterat laboratorium. SWEDAC-ackrediterade laboratorium finner du i länk längre ner på denna sida.

Vallentuna kommun har upphandlat laboratorietjänster för avloppsvatten, en möjlighet för privatpersoner och företag (inget krav, du får anlita vilket ackrediterat laboratorium du önskar). Kommunens nuvarande upphandlade laboratorium är Eurofins. Länk till dem finns längre ner på denna sida. Där kan du beställa hem provtagningsflaskor och få information om var vattenprovet kan lämnas in. Om du har anlitat kommunens upphandlade laboratorium kan vattenprovet även lämnas in på kontaktcenter, Vallentuna kommun, helgfria måndagar före kl 12.

Tänk på att vattenprovet ska tas samma dag som det ska lämnas in och att det måste hållas kallt i en kylväska efter provtagning och på väg till labbet. Det är vanligt att labbet levererar en kylväska med kylklampar med provtagningsflaskorna. Kylklampar ska frysas in minst 24 timmar innan provtagningen sker.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats