Geografisk spridning
Det har varit en stor spridning på enkäten och vi har fått in svar från alla delar av kommunen, framför allt från boende i Markim, Kårsta, Frösunda, Ekskogen, Brottby och även från ett stort antal mindre byar på landsbygderna. Även boende i exempelvis centrala Vallentuna, Bällstaberg, Kragstalund och Ormsta har svarat på enkäten.
Ålder och kön
Det är cirka 64 % kvinnor och 27 % män som har svarat på enkäten samt 9 % som har angett att det är oväsentligt. Åldersspannet är blandat. Drygt 50 % som har svarat är mellan 41-65 år gamla, 29 % är mellan 25-40 år, 16 % är mellan 65-79, 2 % är mellan 18 och 25, 1 % är mellan 13-17 år samt 1 % är över 80 år.
Enskild dialog förs och ska även föras via de kommunala pensionärsrådet samt kommunala funktionshinderrådet.
I den enkäten som har gått ut till enbart ungdomar har vi fått 14 svar och i den enkäten som gått ut till företagare är det 18 som svarat.
Det är 14 föreningar som har valt att svara på enkäten. Ett flertal av dessa föreningar har även varit representerade på dialogmötet.
Hur trivs du i ditt närområde?
Av de som har valt att svara svarar 35 % att det är fantastiskt att bo där de bor, en väldigt låg andel svarar att de trivs dåligt. Medelvärdet på svaren är 8,37 av 10.
Det som gör att respondenterna trivs i sitt område är gemenskap, natur, kulturlandskapet, lantligt, öppna landskap, levande lantbruk, möjlighet att ha djur, lugnet, trygghet, goda kommunikationer, engagerad bygd, aktiva föreningar, närheten till exempelvis Stockholm, Roslagsbanan med mera.
Det som gör att respondenterna inte trivs är trafik, avsaknad av cykelbanor, avsaknad av service (men beskrivs inte som ett problem av alla), buller från exempelvis Arlanda och ökad fordonstrafik och tung trafik, bristfälliga lokala kommunikationer m.m.
Känner du dig trygg i ditt näromåde?
Av de som har valt att svara så är det 46 % som svarar att de är trygga i sitt närområde. Antalet som har svarat att de känner sig otrygga är låg. Medelvärden är 8.77 av 10.
Det som gör att respondenterna känner sig trygga i sitt närområde är framförallt på grund av god grannsämja, vissa nämnder enskildhet och att de flesta känner till varandra i bygden samt att det är lite genomfartstrafik samt att det generellt är låg brottslighet.
I relation till otrygghet lyfts ofta höga hastigheter och tung trafik. Infartsparkeringarna upplevs också som otrygga, och platser med dålig belysning. Ett fåtal lyfter dock otrygghet i relation till inbrott och skadegörelser.
Kvaliteter på landsbygderna
Många lyfter närheten till natur, Roslagsbanan, grannar, hembygdsföreningarna, motionsspår gemenskapen, engagemang, naturområden, levande landsbygd, vackra miljöer, höga kulturmiljövärden, kyrkorna, skolor, historia, skogen, promenadstråk, enskildheten, ostörd natur och aktiva föreningar som kvaliteterna med sitt närområde.
Utmaningar
Trafik och bristande infrastruktur, bristande kollektivtrafik, höga hastigheter, vinter och snöröjning, bilberoende, trafiksäkerhet, dålig uppkoppling, inga vägskyltar, att få till fler fritidsaktiviteter, behov av samlingsplatser, bristande service (allt från post, kommunal närvaro till lokaler).
Att bo kvar på Vallentunas landsbygd i framtiden
Cirka 39 procent svara att de absolut kommer bo kvar på Vallentunas landsbygd om 10 år, 2 % svarar att de absolut inte kommer bo kvar. Medelvärdet är 8.00 av 10.
De flesta är positiva till att bo kvar, även om livet förändras över tid, men det är viktigt för många att landsbygden fortsätter få vara landsbygd, att möjligheten att ha nära till natur och möjligheten att exempelvis hålla häst finns kvar. Skolan lyfts också som en viktig service som bidrar till att fler vill stanna kvar. Även i denna del lyfts trafiken, och att en ökning av trafiken, speciellt tung trafik och höga hastigheter gör att trivseln på platsen minskar.
Framtiden - Hur ser Vallentunas landsbygder ut om 10 år?
Fler har bosatt sig på landsbygderna samtidigt som att landsbygdskänslan bibehålls, och mer service och framför allt utvecklade skolor i de mindre orterna. Flera beskriver också att det om tio år finns ett utbyggt gång- och cykelvägnät samt en förbättrad trafiksituation och fler kollektivtrafikavgångar, kanske både via mindre elbussar och fler avgångar på Roslagsbanan. Det finns också kvarboende och äldreomsorg för äldre samt fiber till alla.
Ett aktivt jord- och skogsbruk som fortsätter bygga kulturlandskap ökad besöksnäring samt att områden tillgängliggörs för friluftsliv och kulturupplevelser lyfts finns också med i fleras drömbilder. Ett flertal lyfter också affärer med lokala råvaror, fler gårdsbutiker och fler evenemang på somrarna. Det aktiva föreningslivet blomstrar.
Samtidigt som många lyfter behovet av att landsbygden får växa varsamt och möjligheten till att få stycka av tomter måste finnas, så lyfter andra att landsbygden inte ska exploateras.
Engagemang
Vid frågan "Känner du att det finns ett stort engagemang för att utveckla ditt närområde" är medelvärdet 6 av 10. Cirka 14 % svarar att det är ett stort engagemang, det är fler som har avgett ett positivt värde (mellan 5-10).
Hembygdsföreningarnas och bygdegårdsföreningarnas engagemang lyfts mest i enkäten, men även exempelvis församlingar, idrottsföreningar, vägföreningar, 4H, syföreningar, stiftelser, handlare och företagare, grannsamverkan och andra engagerade individer lyfts också. Många lyfter också behov av och hur mycket olika fritidsaktiviteter och evenemang uppskattas.
Det är också en stor andel av respondenterna som fortsatt kan tänka sig att vara med och utveckla och engagera sig i landsbygdsutvecklingen. Det är framför allt frågor som rör ungas fritid, trygghetsfrågor, äldre, fiber, grannsamverkan, miljö, matmarknader naturen och idrotten som sticker ut.
Kommunens roll
Vid frågan "Vad ser du att kommunens roll är i arbetet med landsbygdsutveckling?
Ett flertal lyfter behovet av nätverksskapande och bidra med resurser samt genom mer närvaro, kontinuerlig dialog med boende, föreningar och företagare och på så sätt lyfta människor med kreativa idéer. Andra lyfter behovet av att säkerställa säkra trafiksituationer, cykelvägar skyltar, fiber och påverka en förbättrad infrastruktur och mer kollektiva färdmedel. Att möjliggöra för boende på landsbygden är det också flera som påtalar samt arbeta för att ha kvar aktiva lantbruk.
Skola och behovet av skolskjuts, trygghetsfrågor, äldreomsorg och service, utvecklingen av tätorterna samt att lyfta det unika i varje socken samt stärka orterna som servicepunkter lyfts också och att det unika i varje socken lyfts särskilt.
Företagsenkäterna
De flesta som svarat på enkäten som riktats till företag bedriver ett lantbruk. De flesta har varit aktiva på Vallentunas landsbygd i över 25 år. Fördelarna med att verka på Vallentunas landsbygd beskrivs som den attraktiva naturen och närheten till Stockholm och närheten till marknaden. Utmaningarna beskrivs främst som att förståelsen för lantbruket är låg, dåliga vägar, bristande samhällsservice såsom postgång och kollektivtrafik samt att utveckling av exempelvis infrastruktur eller bostäder inte bör ställas i relation till exempelvis kulturlandskap.
Ett flertal lyfter behovet av att föra bra samtal och dialog gällande förändringar i olika skeden samt samarbete med olika företagare samt behovet av att minska generell byråkrati samt öka kunskapen om landsbygdsföretagarnas villkor och problem.
Många av de företagare som har valt att svara på enkäten beskriver att de har ett flertal evenemang som lockar besökare varje år och har en stor mångfald i produkter som de kan leverera till närområdet.
Ungas perspektiv
De flesta svarande bor i Brottby, men även andra delar i kommunen representeras. De flesta som svarat är mellan 13-14 år. De flesta som har svarat upplever att de trivs jättebra där de bor, medelvärdet är 9.14 av 10. De flesta nämner att de känner sig trygga där de bor, en del tycker att det fungerar bra att åka kollektivt, medan andra är beroende på av att få skjuts till sina fritidsaktiviteter. Nästan alla tycker om platsen där de bor och ett flertal vill hellre bo på landsbygden än i exempelvis Vallentuna tätort.
Vid frågan om de tror att de kommer bo på Vallentunas landsbygd om 20 år är medelvärdet 5.45 av 10. Ett flertal av respondenterna tycker att det finns ett engagemang för landsbygden.