Klimatanpassning

Klimatanpassning innebär att samhället rustas för de nya förutsättningar som en ökad global uppvärmning ger. Den globala uppvärmningen leder till klimatförändringar vilka kan ge upphov till skador och förluster. Konsekvenser av klimatförändringarna riskerar att bli mycket omfattande om samhället inte är anpassat och rustat för dessa förändringar.

Översvämningar och höga temperaturer är exempel på konsekvenser som kan följa av ett förändrat klimat. Ett sätt att arbeta med klimatanpassning är att jobba förebyggande med grönstruktur, det vill säga parker, träd, planteringar i gatumiljö, fördröjningsytor med mera. Grönstruktur kan bland annat hjälpa till att fånga upp vatten vid skyfall och bidra till att sänka temperaturen lokalt. Grönstruktur bidrar med så kallade ekosystemtjänster.

Klimatanpassning behöver inte bara vara tekniska eller fysiska åtgärder utan kan också handla om att ge information och öka kunskap.

Klimatanpassningsplan fastställd

Ny Klimatanpassningsplan fastställd

Sedan den 2 december 2024 har Vallentuna kommun en klimatanpassningsplan antagen. Klimatanpassningsplanen ger övergripande vägledning om hur kommunens olika verksamheter ska bidra i klimatanpassningsarbetet och hur Vallentuna kommun som helhet ska ha en motståndskraft för ett förändrat klimat och extrema väderhändelser på lång sikt.

I Klimatanpassningsplanen ligger fokus på skyfall och höga flöden, höga temperaturer och skred och ras.

Klimatanpassningsplanen ska ge ökad kunskap och direkt vägledning till kommunens verksamheter i planprojekt, investeringsprojekt samt förvaltning, drift och underhåll av fastigheter och byggnader, infrastruktur och allmän plats:

Se Klimatanpassningsplan 2025 - 2035 här.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats