Det finns många leverantörer - odlare, lantbrukare, förädlare – som arbetar med livsmedel i Vallentuna. Kommunen vill främja närodlat och närproducerat. Kommunens inköp styrs av Lagen om offentlig upphandling som medför komplicerade processer och krav som gör det svårt för små leverantörer. För att kunna köpa livsmedel direkt från lokala leverantörer bygger kommunen en digital matmarknad.
Men - är lokala leverantörer intresserade av kommunen som kund?
Lokala leverantörer som uppfyller krav kring bland annat livsmedelshygien och miljöhänsyn kvalificerar sig till Vallentuna matmarknad. Leverantör lägger ut annonser, ungefär som en lokal reko-ring. Leverantören beskriver vad de kan erbjuda, hur mycket, vilken säsong och hur lång leveranstiden är. Kommunen kan också annonsera för att fråga efter livsmedel som de skulle vilja köpa, på kort eller lång sikt.
Men - vilka synpunkter har leverantörerna på den tekniska lösningen?
Kommunens kökschefer ser leverantörens erbjudanden på Vallentuna matmarknad. Beställning kan ske för en termin eller för ett tillfälle, i små volymer eller större, beroende på vad leverantören har och när. Leverantör kan träffa avtal med kommunen kring framtida leveranser, för att kunna planera sin verksamhet. Betalning sker efter leverans. Leverantören skördar, slaktar, rensar, packar och levererar sin produkt till skolköket.
Men - har lokala leverantörer möjlighet att packa och leverera?
Kommunen vill inte enbart köpa mat, utan även "mertjänster". Mertjänster ska hjälpa till att göra måltiden ett pedagogiskt verktyg i skolorna så att eleverna lär sig mer om hållbar produktion och konsumtion. Till exempel skulle en leverantör kunna föreläsa i skolan eller ta emot studiebesök. En köttleverantör kanske kan visa hur de betande djuren bidrar till biologisk mångfald. En äggleverantör kanske kan ha ett mobilt hönshus som åker på turné bland skolorna.
Men - vilket intresse och vilka idéer för mertjänster har leverantörerna?
Kommunen vill att leverantörer ska vara delaktiga i att utveckla Vallentuna matmarknad. Leverantörer kan bidra med sina erfarenheter och perspektiv på allt från enkelheten i systemet och kravställning, till transport och pedagogiska möjligheter. Vallentuna matmarknad ger ett forum för dialog och stöd till hållbara leverantörer, möjligheter till nya samarbeten och marknadsföring, samt långsiktiga förutsättningar för leverantörer att planera och utveckla sin produktion.
Har leverantörerna kanske till och med idéer om nya, innovativa och hållbara livsmedelsprodukter?
Vallentuna kommun har höga ambitioner för en hållbar utveckling och vill driva på utvecklingen för en lokal, bärkraftig livsmedelsproduktion med god miljöhänsyn.
Vallentuna matmarknad är ett pilotprojekt inom den nationella satsningen Ett nytt recept för skolmåltider. Med stöd av Livsmedelsverket, Vinnova med flera nationella aktörer, testar Vallentuna och tra andra kommuner innovativa lösningar för att göra måltiderna hållbara – från bonden till klassrummet och tillbaka igen. Tanken är att skolmåltiderna kan bilda modell för hur hela livsmedelssystemet kan ställas om.
Ditt meddelande har nu skickats