Start / Bygga, bo och miljö / Nyheter bygga, bo och miljö / Inspirationsresa om landsbygdsutveckling och samarbete

Inspirationsresa om landsbygdsutveckling och samarbete

Inspirationsresa till Östhammar, bilder på deltagare som går

Fredagen den 13 september var medarbetare, företagare och föreningar från Vallentuna kommun på en inspirationsresa till Östhammars kommun. Fokus låg på landsbygdsutveckling, leaderprojekt, företagande och lokala initiativ. Resan innefattade bland annat besök i Österbybruk och Dannemora, där vi fick en inblick i hur innovation och samverkan kan driva hållbar utveckling i mindre kommuner.

På vägen dit höll företaget Sjöutsikt ett föredrag om vasskörning, där de presenterade innovativa metoder för att minska fosfor och kväve i vattendrag. Vilket bidrar till en bättre miljö i Östersjön. Föredraget var ett konkret exempel på hur miljöteknik kan spela en avgörande roll för att förbättra vattenkvaliteten och därmed ekosystemet.

Deltagarna var överens om vikten av samarbete, särskilt för mindre kommuner. Besöken gav möjlighet att utbyta erfarenheter om hur en kommun med andra förutsättningar, såsom en stark besöksnäring under delar av året och tunga industrier som Forsmark, hanterar sina utmaningar.

Ett annat huvudtema var betydelsen av leaderprojekt, där företag och föreningar kan få stöd för lokala initiativ som främjar hållbar utveckling. Projekten kan vara av varierande storlek och form, och de bidrar till att skapa en levande landsbygd. Under dagen fick vi besöka många olika typer av projekt som fått stöd via bland annat Upplandsbygd Lokalt ledd utveckling, som är vår gemensamma leaderförening.

Katarina Persson, lokal konstnär och ägare av Sadelmakarlängans galleri, betonade vikten av nätverk för platsutveckling och hur gemenskap, kompetens och nyfikenhet är avgörande för att skapa en kreativ miljö. Elin Dahm, näringslivschef i Östhammars kommun, lyfte att människor inte bara flyttar dit det finns jobb, utan också där det finns meningsfulla aktiviteter och en levande gemenskap.

En av höjdpunkterna på resan var besöket vid Österbybruks herrgård, där digitalisering har hjälpt till att bevara kulturhistoria och skapat möjligheter att skydda viktiga landmärken. Detta kopplades till vikten av att skydda ett lands identitet i tider av kris och konflikt.

Resan avslutades med ett besök på Mineralmuseet och Dannemoras gruvmuseum, där vi fick ta del av hur historiska och industriella landmärken kan bidra till landsbygdens utveckling och samverkan mellan ideell, privat och offentlig sektor. Sammanfattningsvis var resan en värdefull möjlighet att få nya perspektiv på hur samarbete mellan kommuner, företag och föreningar kan stärka landsbygden och främja hållbar utveckling.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats