Bebyggelsenära natur

Den bebyggelsenära naturen är den natur som ligger precis i anslutning till bostäder och verksamheter i Vallentuna kommuns tätorter. Till de tätbebyggda områdena räknas Vallentuna tätort, Lindholmen, Karby-Brottby, Ekskogen och Kårsta. 

I Vallentuna har vi många bostadsnära naturområden i anslutning till kommunens tätorter. Naturområdena kan variera mycket i utseende och karaktär, allt från barr- och lövskog till ängs- och betesmarker. Men en sak de alla har gemensamt är att de har många lokala värden för biologisk mångfald, rekreation, friluftsliv och bidrar till ett gott lokalklimat. För att upprätthålla naturområdenas värden sköter kommunen den bostadsnära naturen i enlighet med en framtagen skötselplan, vars syfte är att eftersträva ett systematiskt naturvårdsarbete.

Skötselplanen omfattar naturområden i Vallentuna tätort, Lindholmen, Karby-Brottby, Ekskogen och Kårsta. Varje naturområde i tätorterna är därefter uppdelade på olika år enligt en tioårscykel. Det innebär att kommunen varje år går igenom skötselplanen för att planera och genomföra naturskötsel i de aktuella områdena för just det året. De åtgärder som genomförs anpassas efter området karaktär och utseende i syfte att främja dess natur- och friluftslivsvärden, så kallad naturskötsel. Det kan exempelvis vara att friställa gamla träd, ta bort sly, tillskapa död ved eller att röja fram en stig.

Vill du ta del av kommunens skötselplan för bebyggelsenära natur hittar du den under rubriken "Skötselplan" längre ner på sidan. Är du intresserad att veta när vi ska besöka ett naturområde nära dig så hittar du även kartor över tätortorna längre ner på sidan.

Skog

Vallentunas bebyggelsenära skogar ska ges möjlighet att vara riktiga skogar, men var tionde till var tolfte år behöver de ses över och underhållas. Detta för att bland annat beskära eller fälla träd som riskerar att falla ner vid gång- eller cykelvägar. När skogen gallras är syftet att skapa en innehålls- och upplevelserik miljö. För att gynna den biologiska mångfalden lämnas en del döda träd kvar för att låta svampar och insekter få möjlighet att fortplanta sig i dem. Extra värdefulla arter som till exempel ek, hassel och bok ska bevaras.

Lund

Det viktigaste arbetet i en lund är att gynna ädellövsarter och markflora samt att bevara den biologiska mångfalden. Detta görs bland annat genom att låta en del döda träd ligga kvar så att svampar och insekter får möjlighet att fortplanta sig. Växt- och kulturmiljöer ska vårdas.

Naturrester

Naturrester är områden som kan bli värdefulla naturområden om de underhålls på ett bra sätt. Det kan handla om platser med sly, remsor eller andra igenväxningsområden som med tiden kan utvecklas till parker eller en plats för avkoppling och återhämtning.

Ängsmark

Ängsmark ska slås en till två gånger per år, och tidpunkten väljs utifrån när arterna är på väg att fröa av sig. Höet som faller till marken får ligga kvar så att fröerna faller av, sedan tas höet upp och körs till kompost. En del träd ska bevaras, hamlas och vårdas.

Någonting gick fel

Ditt meddelande har nu skickats