Åtgärder mot internbelastning i sjöar
Trots att extern tillförsel av fosfor och kväve minskar genom olika typer av åtgärder är det många vattenmiljöer som aldrig riktigt återhämtar sig. En viktig orsak är att bottensedimenten fortsätter att släppa ifrån sig fosfor. Det kan vara fosfor som under lång tid ansamlats i sedimenten, från tider då avloppsreningen var sämre och mer gödsel användes. Detta kallas för internbelastning.
Åtgärder mot internbelastning handlar om att ta bort eller binda fast fosfor. Syftet är att få klarare vatten med mindre alger och bättre syrgasförhållanden. Flera metoder gör det möjligt att återföra den upptagna fosforn till kretsloppet som gödsel på åkermark. I Vallentunasjön har reduktionsfiske skett under flera år och en metod med lågflödesmuddring testades under 2019.
I många fall kan läckage av lättlösligt/mobil fosfor från sedimenten, till exempel vid låga syrgasnivåer (anaeroba förhållanden) stå för en väsentlig del av fosforbelastningen. Fosfor som har potential att frigöras från sedimenten till vattenmassan kallas vanligen läckagebenägen
och kan vara i form av löst bunden/porvatten fosfor, järnbunden fosfor och i organisk fosfor. Löst bunden/porvatten och järnbunden fosfor frigörs under syrgasfattiga förhållanden.
Det finns flera olika åtgärder som kan vara aktuella för att minska internbelastning i sjöar. De metoder som oftast diskuteras är aluminiumfällning, olika slags muddring av sediment, reduktionsfiske där man selektivt fiskar bort arter som bökar i sedimenten, syresättning av bottnar och bortpumpning av fosforrikt bottenvatten.
Fällning av fosfor med aluminium innebär att man släpper ut aluminium antigen direkt i vattnet eller i de översta lagret i bottensedimenten med anpassade maskiner. I Sverige är det vanligast att man släpper aluminiumet direkt i bottensedimentet så att en fällning sker där. Fällningen görs med polyaluminiumklorid, så kallad PAX-lösning, som släpps ut i de översta delarna av sedimenten från en pråm. Syftet är att binda så mycket som möjligt av den läckagebenägna fosforn och förhindra att detta frigörs till vattenmassan.
Muddring kan genomföras på olika sätt beroende på förutsättningar, ekonomiska resurser och ambition. Eftersom fosfor är en ändlig resurs finns en poäng i att avlägsna näringsrika sediment från bottnar och möjliggöra återanvändning som gödsling på exempelvis jordbruksmark. Muddring med grävskopa och sugmuddring med slang är väl beprövade tekniker för upptag av sediment från sjöar, hamnar och större vattendrag.
Fördelen med grävmuddring, och specifikt om grävmaskinen har en skopa där vatten pressas ut vid grävningen, är att massornas vatteninnehåll kan
begränsas. Nackdelen är att det medför en betydande risk för grumling.
Vid sugmuddring sugs sedimentet upp från bottnen med hjälp av ett båtburet
sugmunstycke som antingen spolar eller skär loss sediment från botten. Sedimentet späds ut med vatten vid upptaget och pumpas i ledningar till en avvattningsplats. Normalt kan transporten i ledningar göras med ett avstånd upp till 3 km utan mellanstationer för pumpning.
Lågflödesmuddring är en nyare teknik där den praktiska erfarenheten inte är lika omfattand. Lågflödesmuddring innebär att man med en slags dammsugare avlägsnar den de översta cirka 5 cm av mjukbotten. Dessa utgör den del av sedimenten som håller på att brytas ned och därmed konsumerar mest syre. Teorin är att man kan lokalisera åtgärden till ett fåtal djuphålor eftersom de lösa sedimenten kommer att flyta ned i dem efterhand som sediment tas bort. Det sedimentrika vattnet pumpas upp till bassänger på land, så att det forforrika materialet kan användas som gödning.