Var gäller rökförbudet?
Det är rökförbud i lokaler för skola och barnomsorg, hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, restauranger och serveringsställen, hotell och tillfälliga boenden, samt lokaler dit allmänheten har tillträde.
Rökförbudet gäller även allmänna platser som:
- Lekplatser som allmänheten har tillträde till.
- Utomhusmiljöer vid skola, fritidshem och förskolor.
- Uteserveringar utanför till exempel restauranger och caféer.
- Vid entréer till myndighetslokaler och offentliga lokaler.
- Rökförbud gäller vid entréer till lokaler med rökförbud, som restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.
- Rökförbud gäller vid utomhusområden för färdmedel, som perronger, busshållplatser, taxizoner, biljettområden och gångbanor nära spårområden.
- På inhägnade idrottsanläggningar utomhus gäller rökförbud, både på ytor för idrott och andra områden inom inhägnaden, som försäljningsplatser. Förbudet gäller även vid andra evenemang, som konserter och mässor, som hålls på anläggningen.
Vilka produkter omfattas?
I de rökfria miljöerna är det förbjudet att:
- Röka tobak (inklusive förångad tobak som "heated tobacco products")
- Örtprodukter för rökning
- E-cigaretter och andra produkter som liknar rökning men saknar tobak
Vem är ansvarig för rökförbudet?
Den som äger, driver eller disponerar lokalen eller området ansvarar för att upprätthålla förbudet. Beroende på förutsättningarna på platsen kan det alltså vara en verksamhet eller en fastighetsägare som är ansvarig för att se till att förbudet efterlevs. Ansvarsområden innefattar:
- Borttagning av askkoppar
- Tydlig skyltning och information om förbudet
Om personer trots tillsägelse fortsätter att röka, eller inte lämnar platsen efter tillsägelse kan man be polis eller ordningsvakt om hjälp. Brister i efterlevnad rapporteras direkt till den ansvariga verksamheten eller fastighetsägaren.