Tips för att lindra värmen
Under värmebölja kan det bli varmare än vad som upplevs som komfortabelt. Det finns en del man kan göra själv för att lindra värmen inomhus. Här ger vi några tips:
- Håll fönster och dörrar stängda när det är varmare ute än inne. Detta för att inte släppa in varmare uteluft. Om ni måste ha en dörr/fönster öppet så se till att det är mot skuggsidan eller senare på dagen när temperaturen har sjunkit.
- Använd gardiner, markiser och persienner för att hålla ute solen.
Genom att minska strålningen in i lokalerna håller ni nere temperaturen. Det är viktigt att håller en gemensam linje på en arbetsplats, då förhöjd temperatur i ett rum över tid även kommer att påverka övriga rum.
- Vädra när det är svalt. Om du vill vädra så gör det till exempel på morgonen, när det normalt är svalare.
- Olika temperaturer i olika rum. Det kan vara bra att veta att temperaturen kan skilja sig åt med flera grader i olika rum, beroende på väderstreck, antal fönster etc.
- Inventera att ni har gardiner på de platser som ni behöver, om inte så kan även lakan/filtar göra nytta och sättas för fönster för att förhindra solinstrålning.
- Köp in bordsfläktar om behov finns.
- Stäng av datorn när du inte använder den och låt inte tv:n stå på i värmealstrande stand-by-läge. Skippa gärna torktumlaren, torkskåpen och låt inte den ny körda diskmaskinen stå öppen och släppa ut all värme.
- Om möjligt ha öppna innerdörrar
- Finns ingen AC – ordna en egentillverkad luftkonditionering. Fyll en grund skål med mycket is. Ställ skålen framför fläkten och dra i gång den. I takt med att isen avdunstar, kommer luften i rummet att kylas ner.
- Förebyggande. Kontrollera att era persienner, solavskärmning och markiser fungerar under vårvintern. Felanmäl om det inte fungerar. Saknas något solskydd på en plats som ni önskar ha ett så gör ni en beställning på hyresgästanpassning.
Skillnad på ventilation och luftkonditionering
God ventilation innebär att det är bra luft i lokalerna. Ventilationen är anpassad efter antalet personer som är tänkt att vistas i lokalerna. Ventilationen har – normalt sett – inte till uppgift att värma lokalerna.
Luftkonditionering syftar till att kyla eller värma ett rum, detta är inte standard i kommunens lokaler.
I speciella fall kan ventilationen användas för att skapa viss nedkylning i lokalerna:
- Via lägre inblåsningstemperatur. Detta förutsätter dock att det finns kall uteluft, det vill säga det fungerar inte varma sommardagar.
- Via sommarnattkyla som innebär att ventilationen startar upp och blåser in kall luft – om sådan finns - under natten för att kyla ned. Denna funktion är standard på alla nya anläggningar, man saknas på vissa äldre anläggningar.