Vad är Fastighetsnära insamling?
Fastighetsnära insamling, förtkortat FNI, är en insamlingsmetod där du som privatperson kan sortera alla dina förpackningar nära eller direkt vid din bostad.
Bakgrund till beslutet
Cirka 30 procent av det restavfall som vi idag slänger i soppåsen ska egentligen inte slängas där. Det kan handla om papper, plast, metall eller till och med glasburkar.
För att förpackningarna ska hamna rätt i källsorteringen vill vi skapa bättre förutsättningar för dig som källsorterar, genom att låta källsorteringen ske nära din bostad. Erfarenheter visar nämligen att fler förpackningar lämnas till materialåtervinning om avståndet mellan hemmet och återvinningen minskar.
Regeringsbeslut
Sommaren 2022 fattade regeringen beslut om nya regler som ska förenkla för hushåll och verksamheter att sortera sitt förpackningsavfall. Det innebär bland annat att kommunerna tog över insamlingen av förpackningsavfall 1 januari 2024. Från och med 1 januari 2027 ska även fastighetsnära insamling ha införts för för dig som privatperson.
Mer information om beslutet kan du ta del av genom att klicka på rubriken "Nya regler om förpackningsinsamling" längre ner på sidan.
Tillsammans skapar vi förutsättningar för att använda befintligt utsorterat förpackningsmaterial istället för att producera nytt är en stor vinst för miljön.
Måste jag sortera ut förpackningar?
Ja, det är ett lagkrav enligt § 4 Avfallsförordningen att sortera förpackningsavfall från annat avfall. Från och med januari 2027 ska alla dina förpackningar sorters direkt eller nära din bostad.
Vad är bra med FNI?
När ditt hushåll anslutits till FNI sparar du både tid och pengar genom att du slipper att åka till återvinningsstationen med dina förpackningar.
Förändringen ska också öka återvinningen, minska nedskräpningen och möjliggöra ökad andel återvunnen plast i förpackningar. Genom att sortera förpackningar som sedan kan återvinnas bidrar vi alla till ett mer hållbart Sverige.
För att få bättre förpackningar måste vi se till att lämna tillbaka dem till producenterna så de sen kan utvecklas.
När systemet är på plats
Efter att FNI-systemet har införts behöver kommunen kontinuerligt utvärdera vilken effekt det har i för befolkningen och sophanteringen. samt göra eventuella justeringar eller förbättringar. Det kan bland annat innebära att
- Anpassa sophämtningsrutiner.
- Öka kunskapen hos kommuninvånare.
- Investera i ny teknik.
Vad händer med återvinningsstationerna?
Fram tills att fastighetsnära insamling är infört finns återvinningsstationerna att kvar i kommunen, kanske även därefter. Återvinningsstationerna kan komma att fortsätta fylla en funktion för exempelvis ovanliga förpackningar eller stora förpackningar i framtiden, vilket det blir får vi se!
Tills vidare hittar du din närmsta återvinningsstation här: Hitta din återvinningsstation