Tilläggsbelopp
Vad är tilläggsbelopp?
Det är en ersättning för extraordinära insatser för barn och elever med omfattande stödbehov i fristående verksamhet i förskolan, i skolan, på fritidshemmet och i gymnasiet.
För ett barn/en elev som har omfattande behov av extraordinärt stöd kan fristående förskolor/skolor/gymnasieskolor utöver att de erhåller ett grundbelopp, ansöka om tilläggsbelopp. Med tilläggsbelopp avses ersättning för assistenthjälp och stöd till elever med stora inlärningssvårigheter. I vissa fall kan tilläggsbelopp även ges för anpassning av lokaler.
En ansökan om tilläggsbelopp ska vara omedelbart kopplad till ett enskilt barn eller elev och ha samband med dennes särskilda behov och förutsättningar för att kunna delta i den pedagogiska verksamheten eller fullgöra sin skolgång. Behovet ska vara väl dokumenterat och ansökan beskriva det individuella stödbehov som det framträder i den pedagogiska verksamheten. Det är alltså inte barnets eller elevens diagnos som är underlag för bedömning av tilläggsbelopp. Behovet av stöd och insatser ska vara frekvent och varaktigt.
Vad ingår i grundbeloppet?
Grundbelopp är det bidrag som förskolan och skolan får för varje barn eller elev från hemkommunen. Enligt skollagens bestämmelser (2010:800) samt skolförordningen (2011:85) ska alla förskolor/skolors grundbelopp innefatta ersättning för undervisning eller omsorg och pedagogisk verksamhet. Alla verksamheter ska anpassa sin organisation och undervisning så hänsyn tas till barnets/elevens behov och förutsättningar. Förskolan eller skolan är skyldig att utreda barnens eller elevernas eventuella stödbehov och att ge det stöd som behövs genom ledning, stimulans och extra anpassningar. Kostnaden för att utreda en eller flera elevers eventuella behov av särskilt stöd i syfte att nå utbildningens mål, upprättande av handlingsplan/åtgärdsprogram och stöd i form av extra anpassningar eller särskilt stöd, är kopplat till undervisning och ingår i grundbeloppet. Här inräknas även läromedel och utrustning för särskilt stöd.
På Skolverkets hemsida finns information om särskilt stöd, åtgärdsprogram och exempelmallar för de olika utredningarna:
Besök Skolverkets sida för regler och ansvar om extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram